Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Пятница
29.03.2024
13:48
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2011 » Май » 30 » Хаузбот замість човна і готелю
13:23
Хаузбот замість човна і готелю


Нова розвага називається houseboat (хаузбот).  Тобто – будиночок-човен.  

Хаузботи є  популярними на території практично всієї Західної Європи (в Швейцарії, Голландії,  Франції, Ірландії,  Англії), де багато міських річок та каналів, якими зручно переміщатися.  Це економно, цікаво, вигідно. На борту такого плавзасобу можна і переїздити з місця на місце, як міжміською маршруткою, й жити, мов у готелі.  У Польщі – це ще краще, бо мандруватимете не  бетонними ровами, а прекрасною дикою річкою Віслою. Саме тут засновано оригінальне судноплавство. 

Як функціонує хаузбот? Це справжня комфортна яхта, але з величезним плюсом – дуже проста в обслуговуванні. А що найголовніше - не потрібні ніякі спеціальні вміння, права, дозволи чи ліценції. Яхта рухається за допомогою малого двигуна (як на мопедах), з середньою швидкістю 9 км/год. Тому човном зовсім просто управляти. Після кількох годин занять з інструктором, туристи, як правило, готові до самостійного плавання.

Відпочинок на хуазботі не передбачає впертого подолання дистанції. Найкраще пливти по кілька годин на день і поєднувати мандрівку з пішими та велосипедними прогулянками, купаннями, екскурсіями до цікавих міст на маршруті. Уночі – на паркінг і спати.

… Ми пропливли такою красунею – «Александрою» - від  Мальборка до Гданська і вмлівали  від задоволення. У носовій частині велике, широке ліжко на двох. Є ще одна закамарка, де можна розмістити 2-3 особи. Для усіх - спальні мішки.  Є душ, гаряча вода, опалення, туалет (морський). А найголовніше - це кухня! Тут  електрочайник, тарілочки, чашечки - все необхідне.  Вранці кава, увечері пиво. Є примус для готування,  зручний стіл для дружної компанії - досить широкий, довкола лавочки. При потребі вони також розкладаються  і перетворюються на спальні місця. На борту вудочки, карти й біноклі.  На даху – велосипеди для прогулянок. Все розраховано на те, і щоб гарно виспатися, й  активно відпочити. 

Хаузбот, залежно від типу і оснащення, забирає на борт від 4 до 7 осіб. Він безпечніший за човен, оскільки не має вітрил, а отже його більш стійкий, не перекидається.

Засновник регулярного пасажирського Вісляного Флоту (Żegluga Wiślana) Лукаш Краєвський розповідає, що оптимальний маршрут подорожі хаузботом триває в середньому 2 тижні. Але на вибір є різні маршрути, з різними атракціями по дорозі. Наприклад маршрут 200 км ідеально розкладається на 7 днів. Ви отримуєте карту, де позначений курс, всі канали, зручні місця для ночівель, маріни, цікаві історичні об’єкти, магазини, готелі тощо. Вказано графік проходження окремих відрізків, є розклад роботи шлюзів (тому що шлюзи - це також натуральна перешкода на шляху). Трапляються й розвідні мости – їх також  треба врахувати. А, наприклад, на Ельблонгському каналі є унікальні похилі платформи. Їх унікальність - у неординарному вирішенні проходження складної похилої ділянки каналу довжиною біля 10 метрів і рівнем перепаду висоти у майже сто метрів. У системі задіяні сила води, шлюзи, рейки і фунікулери. Таким чином подорожуєте на яхті й водою й сушею. Можна також розраховувати на будь-яку технічну та логістичну допомогу від організаторів. Яхти, усе майно та туристи, звісно, застраховані.

Хіт сезону на 7 днів коштує від 1000 до 1750 Євро. Це ціна за оренду яхти, залежно від її типу й сезону. Заправляють яхти  самі туристи. Кошти палива становлять приблизно 50 Євро на тиждень (двигуни тут стоять дуже ощадливі). Відносно простий і цікавий маршрут - Жулавська петля: Гданськ - Ельблонг - Мальборк - Гнєв - Tчев - Гданськ, 200 км, розрахований на 7 днів.


| Теги: судоходство, польша, Houseboat | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Май 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0