Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Вторник
16.04.2024
08:47
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2010 » Декабрь » 24 » Копальня солі "Вєлічка"
21:45
Копальня солі "Вєлічка"

Вєлічка, містечко поблизу Кракова, це один із найдавніших центрів розробки кам'яної солі в Європі. Ще з часів середньовіччя це місце носило горду назву Magnum Sal (Wielka Sól) і було джерелом багатства країни. У стародавніх польських землях сіль використовувалася навіть як платіжний засіб (у формі соляного каміння), замінюючи металеві гроші. Сьогодні соляні копальні Вєлічки – це один із найвідоміших і найбільш відвідуваний туристами об'єктів. 

Найдавнішим документом в історії соляних копалень у Вєлічці є привілей, даний королем Казимиром I у 1044 році, який називає Вєлічку "magnum sal alias Wieliczka". 

Понад 700 років продовжувалася експлуатація родовища кам'яної солі, унаслідок чого утворилася розгалужена 9-рівнева система підземних тунелів протяжністю майже 300 км., з більш як двома тисячами печер на глибині до 327 метрів. 

Туристичний маршрут довжиною 3,5 км., тягнеться по виробленій частині соляних копалень (на глибині від 64 м до 135 м), де гірники вирізали з солі понад двадцять гротів і каплиць. Гірники з Вєлічки залишили численні сліди художньої майстерності у вигляді скульптур і барельєфів. Дивовижні фігури, казкові печери, прикрашені каплиці, чарівні підземні озера – сліди роботи гірників, нагадують про те, як функціонували соляні копальні протягом сторіч. Після кількагодинної екскурсії холодними солоними підземеллями туристи на глибині 125 м можуть відпочити, випити чогось для розігріву в ресторанчику; тут же до їх послуг магазинчики із сувенірами та пошта. 

Зараз у підземних гротах проходять конференції, банкети, вінчальні обряди, новорічні бали, спортивні заходи, відбуваються концерти оркестру гірників, організовуються виставки виробів зроблених з солі. Тут також знаходиться єдиний такого типу підземний санаторій (у гроті Jezioro Wessel), де дуже ефективно лікуються хвороби верхніх дихальних шляхів та астма. 

Окрім туристичного маршруту у Вєлічці варто також ознайомитися із колекцією музею Краківських соляних копалень. Частина колекції представлена постійними експозиціями, що знаходяться в підземеллі та в «Замку соляних копалень». Тут знаходяться унікальні у світовому масштабі об'єкти, такі як: машини і устаткування для вертикального і горизонтального транспортування (що вже не існують на європейському континенті). Уваги заслуговують також вироби художнього рукоділля, пов'язані з минулим соляних копалень. 

8 вересня 1978 року копальня солі "Вєлічка", разом з дванадцятьма об'єктами зі всього світу, була занесена до найпершого списку об'єктів Усесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

Вєлічка знаходиться лише за 10 км. від центра Кракова. Туди можна доїхати приміським поїздом або маршрутним автобусом. Інформація про ці соляні копальні є в кожному бюро подорожей та в кожному центрі інформації. Щороку соляні копальні у Вєлічці відвідує понад мільйон туристів з усього світу. 
| Теги: Величка, солевая шахта, музей | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Декабрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0