Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Суббота
20.04.2024
10:51
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2010 » Март » 17 » Лодзь запрошує на безкоштовні недільні прогулянки з гідом
15:13
Лодзь запрошує на безкоштовні недільні прогулянки з гідом


Польське Товариство Краєзнавчого туризму безкоштовно проводить прогулянки з екскурсоводом по місту Лодзі. Програма маршрутів на березень:
21 березня об 11.00 збір перед головною брамою Мануфактури при вул. Огродовей (ul. Ogrodowej). Прогулянка маршрутом: мануфактура - Парк Старомєйський - вул. Поморська - вул. Пулноцна - площа Вольсьці.
28 березня об 11.00 збір у Пасажі Шіллера (Pasa Schillera) по вул. Пьотрковській (ul. Piotrkowskiej). Маршрут: Пасаж Шіллера - Парк ім. Сєнкевича - вул. Тувіма - вул. Пьотрковська - Пасаж Рубінштейна.

Лодзь – це велике і красиве місто, друге за величиною після Варшави. З часів промислової революції, парових машин і винайдення електрики – це важливий економічний і науковий центр Польщі.

У культурному житті країни Лодзь займає особливе місце, оскільки саме тут знаходиться всесвітньо відомий Музей сучасного мистецтва і знаменита Лодзинська кіношкола.

Припускають, що історія Лодзі починається з XII століття, проте перша згадка в документах про поселення Лодзь відноситься до 1332 року. Воно розташовувалося на березі річечки Лудка біля вододілу річок Вісла і Варта (слово «лодзь» означає «лодка»). Досить рано – вже в 1414 році Лодзь отримала магдебурзьке право, проте протягом декількох сторіч залишалася лише дрібним аграрно-ремісничим містечком. Бурхливий розвиток міста припадає на початок 19-го століття, коли Лодзь розвинула текстильне виробництво. Перша ткацька фабрика була побудована вже в 1824 році, а в 1939 році Людовик Гейер побудував величезну прядильню з паровою машиною. Так остаточно закріпилася промислова спеціалізація Лодзі.

Маленька сонна Лодзь, поглинувши сільськогосподарські угіддя, всього за 40-50 років перетворилася на польський Манчестер. Дивовижне яскраве становлення промислової Лодзі відтворено у відомому художньому фільмі Анджея Вайди «Земля обітована».

Лодзь протягом віків була землею обітованою також для інших народів – німців, євреїв, росіян. Тут і прекрасні зразки єврейської архітектури, і німецькі фабрики з висококласним обладнанням і особняками фабрикантів, величною пам’яткою російської культури є церква Святого Александра Невського, збудована в невізантійському стилі з прекрасним іконостасом, привезеним із Петербурга. Щорічно у вересні в Лодзі проходить фестиваль «Діалог чотирьох культур», де наочно видно переплетіння культур на цій землі.

Туристів сьогодні до Лодзі приваблюють чудово відреставровані житлові будівлі, понад 200 вілл, резиденцій і палаців фабрикантів, промислових споруд XIX століття, що збереглися. У місті є великий ботанічний сад і 33 парки, з них 11 – старовинних, охоронюваних законом. Варто побачити найбільший лісопарк в Європі Лас Лагевникі (Las Łagiewniki, територія понад 1200 га), що входить до складу ландшафтного заповідника Лодзьких височин і старовинний парк «Źródloska» з відновленою пальмовою оранжереєю. У місті також багато різних сучасних спортивних об'єктів і декілька пляжів.
| Теги: Лодзь, польша, Прогулка, Туризм | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Март 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0