Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Четверг
25.04.2024
09:01
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2011 » Февраль » 3 » Міжнародний день водно-болотних угідь
16:04
Міжнародний день водно-болотних угідь


 До Міжнародного дня водно-болотних угідь проект Програми розвитку ООН та Глобального екологічного фонду видав публікацію, присвячену першій в Україні міжнародній  водно-болотній території «Прип'ять-Стохід-Простир». 

Другого лютого світ відзначає Міжнародний день водно-болотних угідь. В цей день 1971 року в іранському місті Рамсар було підписано Конвенцію з водно-болотних угідь, сьогодні широко відому як Рамсарська конвенція. Відповідно до цього глобального міжнародного договору, проголошення водно-болотного угіддя тим, що має міжнародне значення і включення його до Списку Конвенції означає, що держава бере на себе зобов'язання сприяти збереженню та стійкому використанню водно-болотного угіддя, а також сприяти охороні, управлінню та раціональному використанню ресурсів мігруючих водоплавних птахів. 

 Міжнародний день водно-болотних угідь відзначається у країнах, що є підписантами Рамсарської конвенції, з метою підвищити обізнаність суспільства про цінність та переваги боліт в цілому та зокрема конвенції. 

Сьогодні до конвенції приєдналося вже 160 країн, серед яких є й Україна. Закон України N 437/96-ВР від 29.10.96 визнає  державу правонаступницею СРСР щодо участі в Рамсарській конвенції. Сьогодні в Рамсарському списку знаходяться 33 одиниці водно-болотних угідь України загальною площею 744 тис. га. В 2010 році за сприяння проекту ПРООН/ГЕФ «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» вперше в країні одна з цих територій отримала статус трансграничної території міжнародного значення. Трансгранична Рамсарска територія «Стохід-Прип`ять-Простир» об`єднує заплави українських та білоруських річок - Стоходу, Прип`яті та Простиру. Національний природний парк «Прип`ять-Стохід» отримав диплом Секретаріату Рамсарської Конвенції, що підтверджує його вхід до складу трансграничної території. Віднині парк став об`єктом міжнародної уваги, а його територія увійшла до складу угідь, що особливо охороняються. 

До 2 лютого 2011 року проект ПРООН/ГЕФ «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» у партнерстві з білоруськими колегами підготував спільне українсько-білоруське видання  «Транскордонна Рамсарська територія «Прип'ять-Стохід-Простир»: розвиток спільної природоохоронної діяльності України і Республіки Білорусь». Публікація присвячена сучасному стану трансграничної території, її біорізноманіттю та заходам зі збереження екологічної системи заплав трьох річок. 

«Книга є результатом спільної праці співробітників проектів ПРООН/ГЕФ в Україні та Білорусі. Ми вважаємо, що видання виявиться корисним як для науковців, так і для практиків – представників органів влади, які безпосередньо працюють для виконання Україною зобов’язань по Рамсарській конвенції», - говорить координатор проекту ПРООН/ГЕФ Василь Толкачов. 

Партнерами у підготовці видання став проект ПРООН/ГЕФ в Республіці Біларусь  «Створення умов для стійкого функціонування системи  охоронних водно-болотних угідь у білоруському Поліссі (підвищення ефективності їх управління та вдосконалення практики землекористування)».

В 2011 році День водно-болотних угідь має особливе значення. Цього року Рамсарська конвенція святкує свій 40-й ювілей. За рішенням сторін нову публікацію буде відправлено до Секретаріату Рамсарської конвенції у якості партнерського дарунка. Також нову книгу буде розповсюджено серед владних та наукових установ, неурядових організацій. 

Водно-болотні угіддя та ліси – тема свята 2 лютого у 2011 році, була обрана у зв’язку з проголошенням ООН 2011 року Міжнародним роком лісів. Тема дозволяє підкреслити роль лісів та заболочених територій у людському житті. Саме болота допомагають акумулювати вуглець повітря – той самий газ, що є важливим чинником зміни клімату на планеті, допомагають у збереженні біорізноманіття, забезпечують ріки чистою водою. Але, незважаючи на їхню корисність, болота завжди перебувають під загрозою осушення або перетворення в результаті людської діяльності. 

Проект Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» здійснюється з 2007 року.

Мета проекту, що розрахований на 4 роки - допомогти забезпечити довгострокове збереження біологічного різноманіття природно-заповідного фонду України з особливою увагою до природоохоронних територій (ПТ) глобального, національного чи регіонального значення.

Завданням проекту є зміцнення фінансової стійкості та інституційного потенціалу системи природоохоронних територій України. Рішенням цього завдання є систематичне введення в дію цільових механізмів отримання доходів з метою доповнення бюджетних дотацій на систему ПТ, а також вдосконалення системи управління ПТ, яке гарантуватиме ефективне використання потоків доходів ПТ для оптимізації впливу з розрахунку на одиницю інвестицій.

 

| Теги: болото, Заповедник, Международный день | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Февраль 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 2
    Гостей: 2
    Пользователей: 0