Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Суббота
20.04.2024
14:18
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2017 » Январь » 25 » НА МАСНИЦЮ
08:30
НА МАСНИЦЮ

 

Весняний цикл традиційних свят українців розпочинає Масниця. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних ритуалів та обрядів. У народі Масниця має такі назви: Масляна, Сирниця, Сиропусний тиждень, Пущення, Колодій, Туриця, Бабський тиждень. Це останній тиждень перед Великим Постом в ці дні їли переважно молочні страви: вареники з сиром, гречані млинці, присмачені маслом або сметаною. 

Одним з найпоширеніших звичаїв на Масницю був звичай «справляти колодку». Колодій – це давнє божество – символ родючості та шлюбу. З часом, жінки у понеділок, стали збиралися в корчмі колодкувати. Ой колодка, яка ж ти солодка, цілий рочок тебе ждали, щоб на тебе погуляли.

Святкували цілий тиждень, бо у понеділок колодка народилася, у вівторок – хрестилася, у середу – женилася, у четвер колодка помирає, в п’ятницю її хоронять, а в суботу оплакують. Увесь тиждень заміжні жінки ходили по селу і як кару в’язали «колодки» матерям до ніг, які «не пошлюбили» своїх дітей до Дмитра. Все це робилося з жартами, сміхом, відкупом та співами. Весь цей тиждень жінки мало працювали по господарству, а всі чоловіки мали беззаперечно виконувати забаганки своїх жінок.

Дівчата прив’язували колодку парубкам до лівої руки. Її прикрашали стрічками, паперовими квітами. Прив’язуючи примовляли: «Я на тебе, Колодію, маю ще надію!». 

З часом колодку замінили букети квітів, пояси, стрічки, вишита хусточка, яку дівчата прикріпляли хлопцеві на грудях. Гарному, роботящому парубку дівчата могли причепити і 2-3 хусточки, а декому не перепадало жодної.

В цей день молодь жартома чіпляла маленькі колодочки на шию старим парубкам, щоб вони скоріше женилися. А перебірливій дівці, що вже була на порі і все ще перебирала парубками, дівчата чіпляли велику колодку до клямки вхідних дверей знадвору, соромлячи її, що вона досі не одружена. Так завершувалося святкування Колодки.

У п’ятницю – частунок тещі. Зяті урочисто возили тещ до себе в гості і пригощали аби добрі були «щоб її горло не пересихало», тобто щоб не була сварлива. 

На Масницю в селах України майже кожного вечора збиралися вечорниці. 

Святковий тиждень завершувався днем Прощення або Пущення, коли односельці ходили в гості один до одного, пригощалися і просили вибачення за заподіяні раніше кривди.

Цього року у Національному музеї народної архітектури та побуту України 26 лютого о 13.00 год. розпочнеться свято Масниці. 

На свято запрошені фольклорні колективи, що відтворять для відвідувачів давній обряд Колодія та заспівають народних пісень. Гостей розважатимуть традиційними народними забавами, запросять до танцю, пригощатимуть смачними стравами: варениками, млинцями та узваром.

Кульмінацією свята о 16.00 год. стане обряд спалювання «Кострубатого діда», що уособлює злі сили зими. Свято завершиться о 17. 00 год.

На згадку про свято Колодія гості зможуть придбати собі незабутні сувеніри – вироби народних майстрів України.

http://pyrogiv.kiev.ua

| Теги: пирогово, музей народной архитектуры, Праздник, масленица, отдых, киев | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Январь 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0