Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Четверг
28.03.2024
22:32
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2010 » Февраль » 9 » Національний парк на Волині отримав новий міжнародний статус
09:56
Національний парк на Волині отримав новий міжнародний статус



Вперше в історіїї держави національний природний парк  включено до складу трансграничної території міжнародного значення. Трансгранична Рамсарска територія «Стохід-Прип`ять-Простир» об`єднує заплави українських та білоруських річок - Стоходу, Прип`яті та Простиру.

Створення трансграничної українсько-білоруської території було підтримано Міністерствами охорони навколишнього природного середовища України та Білорусії. Наразі, завдяки зусиллям команди проекту ПРООН/ГЕФ «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій  в Україні», Національний природний парк «Прип`ять-Стохід» отримав диплом Секретаріату Рамсарської Конвенції, що підтверджує його вхід до складу трансграничної території. Віднині парк став об`єктом міжнародної уваги, а його територія увійшла до складу угідь, що особливо охороняються.

 2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь. Саме в цей день 1971 року було підписано Рамсарську конвенцію (або Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення) - міжурядову угоду, яка зобов'язує держави підтримувати екологічний стан власних водно-болотних угідь та забезпечує основу для міжнародного співробітництва.  Цей день і було обрано для представлення засобам масової інформації Рамсарського диплому, що отримав національний природний парк.

 «В 2010-му році міжнародний день водно-болотних угідь проїходить  під гаслом впливу таких територій на зміни клімату - сказав під час прес-конференції у м. Луцьк Микола Стеценко, перший заступник голови Державної служби заповідної справи України, Національний директор проекту ПРООН/ГЕФ. - Сьогоднішнє зібрання має історичний характер: завдяки проекту ПРООН/ГЕФ вперше в історії України створено міждержавне водно-болотне угіддя. В сучасному світі неможливо вирішувати екологічні проблеми, закрившись адмінистративними кордонами. Тому українською і білоруською стороною буде спільно розроблено єдиний план наукових досліджень, розвитку та раціонального використання водно-болотних угідь трансграничної території «Стохід-Прип`ять-Простир».

 «Проблема зміни клімату пов`язана з парниковими газами. Найбільшим поглиначем таких газів є світовий океан, на другому місці за ефективністю - саме водно-болотні угіддя. Вони утримують навколишнє середовище на належному рівні екологічної безпеки, і, таким чином, зменшують витрати на охорону здоров`я населення. Заплави Прип`яті та Стоходу постраждали від меліоративних заходів, що проводилися в минулому столітті. Але осушені території - це пожежі, суховії, хвороби, і тому в в усьому світі витрачаються великі гроші на відновлення боліт. Адже утримання водно-болотних угідь в їх природньому стані надзвичайно прибутково для суспільства» - зазначив Сергій Волков, старший програмний менеджер Програми розвитку ООН в Україні.

 З 159 країн-учасниць Рамсарської конвенціїї лише 15 формують трансграничні водно-болотні угіддя. Тепер серед них й Україна. Сьогодні 33 об`єкти водно-болотних угідь України знаходяться під охороною Рамсарської конвенції, але до цього часу жоден з них не мав статусу трансграничної території.

 Програма розвитку ООН (ПРООН) є глобальною мережею ООН в галузі розвитку. ПРООН підтримує здійснення заходів Уряду та громад у різних сферах, в тому числі - в галузі охорони навколишнього природного середовища, скорочення забруднення довкілля, збереження та захисту біорізноманїття, раціонального використання, відтворення та охорони природних ресурсів. Річка Прип’ять є джерелом важливих біосферних ресурсів для Білорусії та України, тому ПРООН наголошує на сталому використанні болотистих ґрунтів у заплаві річки Прип’ять шляхом застосування екологічно безпечних методик менеджменту, запровадження систем моніторингу та збереження значних масивів боліт, драговини, заболочених ґрунтів та місць накопичення торфу. 

 Болотні екосистеми Стоходу та Прип`яті вирізняються значним біорізноманіттям і, на думку експертів, мають велике екологічне значення. Новий міжнародний статус полегшить управління природоохоронними територіями заплав річок Стохід та Прип`ять і дозволить проводити спільні заходи по збереженню чистоти витоків  Дніпра - ріки, від якої залежить здоров`я майже 10 мільйонів українців.

 Олександр Романюк, перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області, розказав про стан природно-заповідного фонду Волинської області. Сьогодні процент заповідності регіону складає 9,9%, на черзі - створення нових заповідних територій та розширення тих, що вже існують. «Для вирішення проблем природно-заповідного фонду області та України в цілому дуже важливою є Національна стратегія зміцнення фінансової стійкості природоохоронних територій, розроблена проектом ПРООН/ГЕФ в 2009 році» - відмітив Олександр Романюк.

 Національний природний парк «Прип'ять-Стохід» знаходиться в Любешівському районі Волинської області, північна його межа проходить по кордоні із республікою Білорусь. Парк був створений у 2007 році і об'єднав усі заповідні об'єкти Любешівського району. Парк взяв назву від двох річок, що протікають на його території.  Характерною особливістю цих річок є десятки рукавів, русел, затонів, стариць, серед яких безліч заболочених та піщаних островів - отже, мальовничі таємні болота становлять 43% структури земель парку.  Національний природний парк «Прип'ять-Стохід» - відмінне місце для водного, кінного та пішого туризму.

 «Під захистом парку знаходяться 19 видів рослин та 29 видів тварин, занесених до Червоної книги України, а також 8 видів тварин з Європейської Червоної книги. Парк об`єднує чотири види земель природоохоронного значення - болотні, водні, лісові та чагарникові угіддя, - розповів Юрій Оласюк, директор НПП «Прип`ять-Стохід». - Дякуючи підтримці проекту ПРООН/ГЕФ, парк отримує матеріально-технічну допомогу, має можливість навчати співробітників. В 2009 році за ініциативи проекту на заплавах Стоходу було проведено перший Турнір з ручного сінокосіння низинних боліт «Українська косовиця», цього серпня змагання відбудуться вдруге. Команда проекта надала парку допомогу у підготовці аплікаційної заявки та супроводжувальної документації, а також у перемовинах з Секретаріатом Рамсарської Конвенції, завдяки чому водно-болотні угіддя НПП «Прип`ять-Стохід» увійшли до трансграничної україно-білоруської території. Цей диплом визначає нові можливості для розвитку парку та поширення природоохоронної діяльності на його території».  

В рамках Рамсарської конвенції Україна та Білорусь об`єднали зусилля для збереження біорізноманіття та підтримання цінності унікальної території «Стохід-Прип`ять-Простир». Нова трансгранична територія стане площею для розвинення міжнародного партнерства з метою сталого розвитку природоохоронних територій.

 

| Теги: Національний природний парк «Припят | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Февраль 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0