Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Четверг
28.03.2024
20:45
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2011 » Декабрь » 2 » Найпопулярні лижні курорти: Щирк
01:07
Найпопулярні лижні курорти: Щирк
  

Оточений схилами Скшичного (Skrzyczne) і Клімчока (Klimczok) Щирк (Szczyrk), простягнувся на 8 км у верхній частині глибокої долини Жиліци аж до Перевалу Сальмопольського (Przelecz Salmopolskа). Його центр лежить на висоті 460 м, а деякі частини міста розташовані високо на гірських косогорах, навіть на висоті 900 м. (н-д, Сальмополь). 

Щирк відомий насамперед саме як курорт і центр зимового спорту. Є зимовою столицею Бескидів, а відносно кількості витягів є одним із «передовиків» у Польщі. Більшістю витягів можна використати без відстібання лиж. 

Є тут також чотири лижні трампліни, а також бігові траси. Схили для з’їздів на лижах тут найрізноманітнішого ступеню складності і можуть задовольнити навіть найбільш перебірливих. Тим більше, що не має тут сильних вітрів, таких докучливих в Татрах чи Карконошах. 

Сноубордистів найчастіше можна зустріти на лижних базах Чирна-Соліско (Czyrna-Solisko), Центрального Осередку Спорту - ЦОС (COS), Бескідек (Beskidek halfpipe). Це все траси, ліцензовані Міжнародною Федерацією Сноубордінгу (ISF). 

Туристична кар'єра Щирку розпочалася 20-30-х роках XX ст. У 1958 р. було введено в експлуатацію канатку на Скжичне (її верхня станція знаходиться на висоті 1257 м). 

У Щирку проживає усього 6 тис. жителів, але містечко забезпечує досконало розвинену нічліжну та гастрономічну базу, а також різноманіття розваг. Ціни тут не з найдешевших в Польщі, однак адекватні до пропонованого стандарту. На сніг, придатний до їзди на дошках, можна розраховувати від грудня (у вищих місцях Скжичного - від листопада) до лютого, іноді - до березня (а у вищих районах - навіть до квітня). Найкращі умови, вважається, у лютому. Найзимнішим місяцем є січень з середньою температурою -3°C. 

Витяги Щирку згруповані в декількох центрах. Найбільшими є лижна база Чирна-Соліско (Czyrna-Solisko, 13 підйомників, 11 трас) і Центральний Осередок Спорту (ЦОС, 7 підйомників, 6 трас). Обидва комплекси знаходяться на північно-західних укосах хребта Скжичного. Є ще в цьому районі чимало приватних підйомників. Інші траси можна знайти в Щирку Білей (Szczyrku Bilej, 3 підйомники, 4 траси) і на Білому Хресті (Bialym Krzyzu, 3 підйомники, 3 траси) тут же під Сальмопольським Перевалом (Przelecz Salmopolskа). 

Ті, що добре їздять, можуть обирати підйомники лижного осередку Чирна-Соліско (траса FIS, належить до найскладніших), ЦОС (траса FIS), Бескідек і трасу Бієнькула (Bienkula). Менш вправним та початківцям можна рекомендувати Білий Хрест (для дітей) а також бази при нижній станції Чирна-Соліско. 

Підйомників: 32 
Tрас: 31. 12 із штучним насніженням, 
Місцерозташування: північно-західні схили Скжичного (Skrzyczne) 
Різниця рівнів 797 м (від 460 дo 1257 м)

| Теги: Бескиды, Щирк, лыжи, курорт, Szczyrk, польша | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Декабрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0