Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Пятница
29.03.2024
17:47
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2011 » Январь » 25 » Підляське воєводство - схід для відчайдушних
09:08
Підляське воєводство - схід для відчайдушних


Є в Польщі такий регіон, який можна сміливо назвати… Диким Сходом. Цей регіон все ще не затоптаний, стежки Великого Туризму його оминають. І мало хто з посвячених знає, що окрім незайманої природи тут є дивовижні речі. І 3000 км ідеальних туристичних шляхів. 

Підляське воєводство лежить у північно-східній частині Польщі, межуючи з Білорусією і Литвою. Цивілізація тут продовжує програвати природі, в регіоні чотири національних і три ландшафтних парки. 

Північна частина регіону – це Сувальське поозер’я з найглибшим у низовинній частині Європи озером Ганьча. Його глибина досягає 108 м, а води кольору кобальту оточують кам'янисті пляжі. Околиці озера - це утворений льодовиком казковий рельєф Сувальського ландшафтного парку. 

У регіоні знаходиться і дика Аугустова пуща, що оточує озеро Віґри. Пущу перетинає знаменитий старовинний Аугустовський канал, справжній пам'ятник інженерної техніки, що діє з 1839 року. Канал сполучає річки Бєбжа і Німан, по польській стороні на ньому 14 шлюзів, зокрема 9, що збереглися з XIX столітті. Проходження по каналу на байдарці - це незабутня пригода! 

У середній частині регіон прорізають дві річки, оточені болотами. Це Бєбжа – на ній кублиться 271 видів птахів, у тому числі і зникаюча в природі воднічка (Acrocephalus paludicola) і батальйон (Philomachus pugnax) – дійсно міжнародний скарб. У Бєбжанському Національному парку для туристів передбачено багато кілометрові різноманітні освітні і спортивні маршрути.

І річка Нарев – одна з двох "блукаючих” річок в світі. У селах, загублених в глибині Книшинської пущі, живуть по сусідству поляки-католики, нащадки православних білорусів і… татари. Над дерев'яними хатами підносяться хрести костьолів, куполи церков і півмісяці мечетей. 

Найбільшим містом і одночасно столицею регіону є 300-тисячний Бялисток. У цьому колишньому "приватному” місті аристократичного сімейства Браніцьких і текстильному центрі збереглися і красивий палацовий ансамбль, і дерев'яні будинки робітників. Найменше село Віґри, над однойменним озером. Тут проживає усього... 30 осіб. При цьому є величний  стародавній монастир камедулів.

На півдні регіону знаходиться найважливіше православне святилище – Свята гора Ґрабарка, поросла лісом хрестів. Тут же і природний шедевр – Біловезька пуща, останній природний ліс низинної Європи.

| Теги: польша, Дикий Запад, Бялосток | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Январь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0