Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Суббота
20.04.2024
16:10
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2014 » Июнь » 24 » Про створення морських охоронюваних територій в Антарктиці
22:08
Про створення морських охоронюваних територій в Антарктиці

Антарктичний Океанічний Альяііс (Antarctic Ocean A1liance, AOA) — c коаліціею природоохоронних организацій. До АОА входять Всесвітній фонд дикої природи (WWF), Грінпіс Інтернешнл, Міжнародный фонд захисту тварин (IFAW) , Фонд П'ю (PEW) та ряд інших організацій.
 

Діяльність коаліції спрямовано на сприяння формуванню мережі морських заповідників и охоронюваник акваторій в Антарктиці. Наразі, з огляду на сукупність географічних, кліматичник і політичних чинників, моря навколо Антарктичного континенту е найменш ураженими антропогенним впливом. Морські екосистеми Антарктики залишаються майже недоторканими в їхньому первісному стані.
 

Збереження біоресурсів Південного океану належить до компетенції Комісії зі збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ) відповідно Конвенції иро збере.ження морських живих ресурсів Анnгаркмики(АНТКОМ), що їі було прийнято у 1982 році як частину Консультативної системи Договору иро Антарктику. Україна ратифікувала Конвенцію і е одним из 25 членов АНТКОМ. Питання, пов'язані із зазначеною Конвенціею, рішенням Кабінету Міністрів України віднесено до сфери відповідальності Дер)кавного агентства рибного господарства України.
 

2008 року Комісія взяла зобов'язання сформувати до 2012 року в Південному океані мережу охоронюваних акваторій, що забезпечило б стійке управління (охорону і використання) морських біоресурсів Антарктики. Однак таку мерехry досі не створено.
Згідно відповідних наукових висновків, пріоритетними напрямками розбудови такої мережі мае бути збереження морських екосистем моря Росса і Східної Антарктиди, які е місцем проживання майже 10000 видів тварин, птахів, риб та інших видів морської фауни. Багато них е ендемічними і не зустрічаються в інших регіонах планети. Оскільки окремі види перебувають під загрозою, і у зв'язку з високою уразливістю полярних екосистем, е необхідним цілісний екосистемний підхід до їхнього захисту. Створення морськик охоронюваних районів (МОР) у відповідних областях дасть змогу зберегти такі екосистеми, сприятиме стійкому відтворенню та екологічно збалансованому використанню біологічних ресурсів Антарктики.

 

Промислова діяльність (наприклад, видобуток корисних копалин) в зазначених районах, вже заборонена, тоді як експлуатація морських живих ресурсів продоюкуеться. В останні роки інтерес до подальшої експлуатації морських ресурсів антарктичного регіону зріс. Така тенденція (за відсутності ефективних, повністю реалізованих і сталик заходів щодо захисту екосистем) може призвести до суттевого скорочення біорізноманіття в Південному океані.
 

Слід зазначити, що створення МОР не призведе до жодних додаткових обмежень трансантарктичного судноплавства, доступу до науково-дослідних станцій, а також екологічно збалансованого використання морських біологічних ресурсів. Такий стан буде повністю відповідати Конвенції про збереження морських живих ресурсів Антарктики (АНТКОМ), Конвенції ООН щодо морського права (КМП) та іншим міжнародним угодам.
 

Під керівництвом Наукового комітету АНТКОМ, розроблено дві пропозиції по створенню МОР - для моря Росса (спільно представлена США та Новою Зеландіею) і для Східної Антарктиди (представлена Австраліею, Франціею та ЕС). Ці пропозиції відображають належні режими захисту районів унікальних екосистем Антарктики, котрі були визначені на основі урахування потреб зберехсення біорізноманіття в проблемних зонах на всіх тро(І)ічних рівнях.
 

На жаль, впродовж останніх двох років, делегація України в АНТКОМ не підтримувала прийняrгя дих пропозицій. В підсумку  Україна і Російська Федерація, залитцаються единими краінами, які, фактично, блокують створення МОР. Водночас Україна, як держава з величезним досвідом антарктичних досліджень, могла б підтримати відповідні ініціативи Европейського Союзу і Австралії і долучитися до світових лідерів в галузі збереження морських екосистем Антарктики.
 

Беручи до уваги величезне екологічне значення впровадження зазначених проектів, Антарктичний Океанічний Альянс звернувся до Міністерства екології та природник ресурсів України щодо підтримки ініціативи створення МОР в Південному океані. Альянс сподіваеться, що міністерство, з огляду на його компетенцію, активно долучиться до формування української позиції з цього питання на черговій сесії АНТКОМ, яка відбудеться в жовтні 2014 року в м. Хобарт (Тасманія).

| Теги: тур, охрана, Туризм, Заповедник, Антарктида, Территория | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Июнь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 2
    Гостей: 2
    Пользователей: 0