Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Среда
24.04.2024
20:41
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2011 » Сентябрь » 8 » ПРООН та Ґете-Iнститут оголошують конкурс відеоробіт «Заповідна Україна»
14:47
ПРООН та Ґете-Iнститут оголошують конкурс відеоробіт «Заповідна Україна»


Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні та Ґете-Iнститут в Україні оголошують старт конкурсу відеоробіт «Заповідна Україна». 

Конкурс, що відбудеться у номінаціях «Заповідна Україна»* та «Немає іншого Дніпра»**,  започаткований з метою залучити екологічно активних людей до висвітлення сучасного стану природно-заповідного фонду держави та водних ресурсів басейну Дніпра, шляхів покращання стану української природи і збереження біорізноманіття. 

Відеоконкурс "Заповідна Україна» є продовженням однойменного конкурсу фотографій, що відбувся у 2010 році. Учасниками змагання було надіслано більше 700 знімків, які були зроблені у заповідних угіддях нашої країни. 50 кращих робіт у складі виставки «Заповідна Україна» у 2010-2011 рр. проїхали шістьма регіонами країни. 


Сьогодні серія візуальних проектів «Заповідна Україна» продовжується відеоконкурсом. Це шанс для творчих особистостей, небайдужих до заповідної природи, висловити свою думку за допомогою жанру відео. На конкурс приймаються відеороботи, що ілюструють красу та унікальність природно-заповідного фонду країни; проблеми, які постають перед заповідними територіями; унікальність, красу та проблеми басейну Дніпра й вплив людини на екологічний стан ріки; важливість збереження водних ресурсів та способи захисту водних ресурсів. Це можуть бути документальні хроніки або відеоколлажі, міні-фільми або повноцінні кінострічки - організатори конкурсу не обмежують творчу думку авторів та закликають підходити до теми найкреативніше. 
           
Конкурс триватиме з 7 вересня до 7 листопада 2011 року. У рамках кожної номінації визначатимуться п’ять  переможців. Учасники, що посядуть перші місця, отримають цінні призи, інших буде відзначено пам’ятними призами від Гете Інституту в Україні та дипломами Програми розвитку ООН в Україні. До того ж кращі відеороботи увійдуть до збірки «Заповідна Україна» та до промо-відео про р. Дніпро, які побачить вся країна.


Відеороботи, що подаються на конкурс, повинні бути завантажені на офіційній сторінці конкурсу в мережі інтернет video.bigmir.net/theme/25. Передбачено також можливість відправити роботи поштою на електронних носіях. Детальні умови конкурсу доступні на сайтах організаторів www.pzf.org.ua та www.undp-gef-dnipro.com .

Організатори конкурсу - Проект Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» та  Програма ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра.
Міжнародний партнер конкурсу - Ґете-Iнститут в Україні.

Технічний партнер конкурсу – всеукраїнський портал Bigmir.net, який підтримує екологічний проект «Заповідна Україна» вже другий рік поспіль: у 2010 році Bigmir.net надав інтернет-платформу для проведення фотоконкурсу.

Екологічні партнери – Асоціація природоохоронних територій України та Українське товариство охорони природи. 


Природно-заповідний фонд України

До об’єктів природно-заповідного фонду України відносяться: природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, заповідні урочища, ботанічні сади, дендропарки, а також пам’ятки садово-паркового мистецтва та пам’ятки природи.

Займаючи менше 6% площі Європи, Україна володіє приблизно 35% її біорізноманіття. Природно-заповідний фонд країни грає велику роль у збереженні біорізноманіття – багатства тваринно-рослинного світу країни. Заповідні території зберігають екологічне здоров’я України, компенсують шкоду, яку людина завдає природі, здійснюючи промислову та господарську діяльність. Сьогодні в Україні 5,4% заповідних територій, але цього замало: площа заповідних земель на одну людину в  Європі становить 2200 м²,  а в Україні – лише 570 м². 

Згідно Цілей розвитку тисячоліття, яких Україна зобов’язалася досягти до 2015 року, країна повинна розширити мережу заповідників та природних національних парків до 10,4% від загальної території. Це буде значним кроком уперед у питанні збереження біорізноманіття, адже саме у заповідних установах зберігаються та розмножуються рідкісні види тварин та рослин. 

Проект Програми розвитку ООН в Україні та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» спрямований на збереження біорізноманіття природно-заповідного фонду України. Завданням проекту є зміцнення фінансової стійкості та інституційного потенціалу системи природоохоронних територій України. Рішенням цього завдання є введення в дію механізмів отримання доходів природоохоронними територіями з метою доповнення бюджетних дотацій, та  вдосконалення системи управління природоохоронними територіями.

Басейн р. Дніпро

Басейн Дніпра можна розглядати як класичний приклад нераціонального розвитку регіону, враховуючи спадщину минулого, коли здійснювалися спроби всього за кілька десятиріч перетворити традиційно аграрний регіон у промисловий. Критична ситуація, що склалася, стала наслідком неадекватних зусиль щодо раціонального використання природних ресурсів і охорони довкілля при здійсненні в попередній період великомасштабного розвитку виробництва, насамперед важкої і хімічної промисловості. Процеси деградації природного комплексу басейну ріки Дніпро супроводжуються значними, а в ряді випадків незворотними його змінами, що призводить до погіршення природного середовища проживання. 

Програма ПРООН-ГЕФ екологічного оздоровлення басейну Дніпра спрямована на виконання схваленого міністерствами України та Республіки Білорусь Стратегічного Плану Дій, за допомогою ініціації урядових реформ, а також реалізації пілотних проектів, спрямованих на зменшення транскордонного впливу стійких токсичних речовин, що поступають із стічними водами малих і середніх промислових підприємств – абонентів міських централізованих мереж водовідведення і водоочищення (Водоканалів), що знаходяться в басейні річки Дніпро. Безпосереднім результатом проекту буде серія демонстраційних проектів по зменшенню негативного впливу деяких стійких забруднюючих речовин. 

Очікуваний довгостроковий результат – істотне зменшення забруднюючих речовин, що поступають в річку Дніпро і його притоки з безпосередньою користю для Чорного моря. Це, у свою чергу, позитивно вплине на Середземноморський регіон, а також принесе користь в глобальному контексті.

| Теги: ПРООН, конкурс, Видео, Заповедная Украина, гете институт | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0