Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Пятница
19.04.2024
08:37
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2010 » Апрель » 19 » Старе місто Торуня – яким його бачив Коперник
12:15
Старе місто Торуня – яким його бачив Коперник


Це місто славне не лише на всю Польщу. Жителі Торуня пишаються давніми традиціями, своїм земляком, великим астрономом Миколою Коперником, смаком торунських пряників і красою одного з найпрекрасніших в Європі Старого Міста, яке занесене до списку ЮНЕСКО.

Там, де стоїть це місто на Віслі, поляки жили з незапам'ятних часів. Торунь (Toruń) має давню і славну історію. Після звільнення мазовецьких земель від загарбань прусів, польські королі наділили місто привілеями, і воно стало розвиватися й процвітати так, що у XVII ст. порівнювалося з тодішньою Варшавою. Морські судна по Віслі доходили до Торуня, і місто було серйозним конкурентом Гданська.

У 1473 р. у Торуні на вул. Св. Анни народився Микола Коперник, четверта дитина в купецькій сім'ї. На цій вулиці (тепер вул. Коперника) в будинку N17 зараз музей, де зібрані численні предмети, пов'язані з великим астрономом. А на ринку Старого міста, поряд з ратушею, зведено пам'ятник з написом латиною: "Микола Коперник, торунянин, зрушив Землю, зупинив Сонце і Небо". Хоча все життя ученого пройшло далеко від малої батьківщини, тут його завжди вважали своїм.

Стародавня частина міста до сьогодні збереглася приблизно такою, якою її бачив Коперник. У могутньому готичному костьолі Св. Яна знаходиться знаменитий дзвін "Tuba Dei" (Труба Господня), другий в країні за розмірами після краківського Сигізмунда. Його було відлито в 1500 році. Дзвін має в діаметрі 217 см, а важить понад 7 тонн.

Є у Торуні й своя "пізанська" башта – Крива Вежа (Krzywa wieża) - це одна з башт кріпосної стіни, побудована в XIII в. З тих пір її вершина відійшла від вертикалі майже на півтора метри.

До набережної Вісли примикає територія колишнього замку хрестоносців. У XV замок було зруйновано, а зараз посеред живописних розвалин розміщується музей.

Багато будівель Торуня привертають увагу та радують око. Так, наприклад, Будинок Під Зіркою (Kamienica Pod Gwiazdą 1697 р.) виділяється незвичайною архітектурою. У ньому розміщається цікавий Музей мистецтва Далекого Сходу. У іншому старовинному кам'яному будинку розміщується трактир "Під Розумним Фартухом", який з 1700 року по наш час приваблює відвідувачів своєю атмосферою.

Туристів може зацікавити також військовий форт часів Другої Світової війни і торунська астрономічна обсерваторія, відкрита для відвідувачів.

Особливою, солодкою традицією Торуня є знамениті пряники, що виготовляються за стародавніми рецептами, іноді дивовижних форм.

У 1997 році Старе Місто Торуня було внесене до Списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Торунь – прекрасний, його стара Ратуша, Мостові Ворота, будинок Під Зіркою, живописні вулиці, старі кам'яниці та найсмачніші у світі пряники створюють особливу, неповторну атмосферу.
| Теги: коперник, польша, Торунь | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Апрель 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0