Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Суббота
20.04.2024
16:14
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2015 » Октябрь » 7 » СВЯТО ПОКРОВА У ПИРОГОВІ
10:55
СВЯТО ПОКРОВА У ПИРОГОВІ


14 жовтня в Національному музеї народної архітектури та побуту України на експозиції «Закарпаття» відбудеться  храмове свято «Покрова». Свято Покрови Пречистої Діви Марії належить до найбільш пошанованих осінніх свят. На честь Покрови в Україні засновано чимало містечок, сіл і хуторів, у багатьох селах освячували церкви.

У цей час  не залишалось жодного птаха, який прилітав з півдня. Закінчувалась оранка, сівба, господарі ховали на зиму плуги, борони. З’являлась можливість відпочити від безперервної сільськогосподарської праці.

Особливим це свято було для жінок і дівчат. Цього дня кожна жінка покривала образ Матері Божої рушником і просила Богородицю про допомогу. Молоді дівчата особливо старанно просили Богородицю про омріяне заміжжя, та звертались: "Свята Мати, Покровонько, покрий мою головоньку хоч ганчіркою, аби не залишалась дівкою. А  заміжні  жінки просили ласки у своєї заступниці, аби їх подружнє життя було щасливим.  Жовтень був порою весіль. Якщо дівчину сватали до Покрови. То можна було ще до посту протягом трьох тижнів відсвяткувати весілля.

Ще в 1999 році співробітниками музею, спільно з греко-католицькою громадою церкви було урочисто відкрито та освячено церкву із с. Канора Закарпатської обл., що знаходиться у музеї.

Згідно традиції, в Музеї щороку проходить храм, що розпочинається із святкової літургії та обходу церкви з хоругвами і водосвяттям. Церкву прикрашають смерековими "китицями", гірляндами, вінками, хрестами, рушниками, стрічками та розмальованими свічками "трійцями".

Після привітального слова священника та організаторів свята біля церкви відбудуться виступи фольклорних колективів із Київщини.

Цього року на майдані, біля церкви, можна буде побачити весільний обряд від ф/к «Великодимерські баламути».

Тут вас запросять на народні забави у виконанні Закарпатського, Львівського, Івано-Франківського, Лемківського земляцтв. Храмові традиції на Закарпатті багаті і своєрідні. Повсюди на храмове свято під церквою відбувався "кермаш" – ярмарок, де збираються народні майстри зі своїми виробами. тут можна придбати: обрядове печиво "медівники", рушники, ікони, гончарні вироби, витинанки та знамениті закарпатські мальовані свічки.

Бажаючі можуть долучитися до звичаїв і традицій, характерних для проведення престольного свята на Закарпатті, глибше пізнати особливості народної культури цього краю. Запрошуємо всіх відвідати НМНАП України 14 жовтня 2015 р.

 Свято триватиме з 11. 00 год. до 16. 00 год. 

| Теги: пирогово, Национальный музей архитектуры, Праздник, Покрова, экскурсия, киев | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Октябрь 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0