Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Среда
24.04.2024
05:05
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2016 » Февраль » 2 » В ПИРОГОВО НА МАСНИЦЮ
05:21
В ПИРОГОВО НА МАСНИЦЮ


13 березня 2016  Національний музей народної архітектури та побуту України запрошує відсвяткувати   «Масницю. Колодій»

Весняний цикл традиційних свят українців розпочинає Масниця. Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних ритуалів та обрядів. У народі Масниця має такі назви: Масляна, Сирниця, Сиропусний тиждень, Пущення, Колодій, Бабський тиждень. Це останній тиждень перед  Великим Постом в ці дні їли переважно молочні страви: вареники з сиром, гречані млинці, присмачені маслом або сметаною.

Одним з найпоширеніших звичаїв на Масницю був звичай «справляти колодку». Колодій – це давнє божество – символ родючості та шлюбу. З часом, жінки у понеділок, стали збиралися в корчмі колодкувати. Ой колодка, яка ж ти солодка, цілий рочок тебе ждали, щоб на тебе погуляли

Празникували цілий тиждень, бо у понеділок колодка народилася, у вівторок – хрестилася, у середу – женилася, у четвер колодка помирає, в п’ятницю її хоронять, а в суботу оплакують. Увесь тиждень заміжні жінки ходили по селу і як кару в’язали «колодки» матерям до ніг, які «не пошлюбили» своїх дітей до Дмитра. Все це робилося з жартами, сміхом, відкупом та співами.

Дівчата прив’язували колодку парубкам до лівої руки примовляли: «Я на тебе, Колодію, маю ще надію!». Щоб позбутися колодки хлопці платили викуп грішми або дарунками. Разом з колодкою дівчина до петлиці чіпляли стрічку, даючи йому знак, що він їй не байдужий.

В цей день молодь жартома чіпляла маленькі колодочки на шию старим парубкам, щоб вони скоріше женилися. А перебірливій дівці, що вже була на порі і все ще перебирала парубками, дівчата чіпляли велику колодку до клямки вхідних дверей знадвору, соромлячи її, що вона досі не одружена. Так завершувалося святкування Колодки.

У п’ятницю – частунок тещі. Зяті урочисто возили тещ до себе в гості і пригощали аби добрі були «щоб її горло не пересихало», тобто щоб не була сварлива.

На Масницю в селах України майже кожного вечора збиралися вечорниці.

Святковий тиждень завершувався днем Прощення або Пущення, коли односельці ходили в гості один до одного, пригощалися і просили вибачення за заподіяні раніше кривди.

Цього року у Національному музеї народної архітектури та побуту України 13 березня о 13.00 год. розпочнеться свято Масниці.

На свято запрошені фольклорні колективи, що відтворять для відвідувачів давній обряд Колодія та заспівають народних пісень. Гостей розважатимуть традиційними народними забавами, запросять до танцю, пригощатимуть смачними стравами: варениками, млинцями та узваром.

Кульмінацією свята о 16.00 год. стане спалювання «Кострубатого діда», що уособлює злі сили зими.  Свято завершиться о 17. 00 год.

На згадку про свято Колодія гості зможуть придбати собі незабутні сувеніри – вироби  народних майстрів України.

| Теги: пирогово, Праздник, потребительский кредит в абсолют ба, киев, масленница | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Февраль 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0