Відбувся офіційний старт швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні».
На зустріч були запрошені експерти аграрного сектору, харчового законодавства, представники державних органів влади, міжнародних організацій, донорів і ЗМІ.
У програмі виступили Володимир Лапа, Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба), а також Хольгер Тауш, Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні. Манон Шуперс, Директор SAFOSO AG, презентував проект, зокрема його основні цілі, завдання й очікувані результати.
Проект направлений на реалізацію трьох основних компонентів:
створення інституційних механізмів, які забезпечать використання інтегрованої системи контролю безпечності молочних продуктів Державною ветеринарною та фітосанітарною службою (Держветфітослужба);
підвищення знань і надання сучасних інструментів для впровадження ефективної системи інспекції безпечності молочних продуктів;
зміцнення потенціалу приватного сектору у виробництві безпечного молока для споживачів України та за кордоном.
Недостатня відповідність європейським і міжнародним стандартам безпеки харчових продуктів – це основна перешкода для виходу України на ринки ЄС, що також викликає серйозне занепокоєння стосовно здоров'я національних споживачів. Тому діяльність проекту спрямована, з одного боку, на надання технічної підтримки Держпродспоживслужбі/ Держветфітослужбі, а з іншого боку, на допомогу молокопереробній галузі для поліпшення виробництва безпечного та високоякісного молока на рівні первинного виробництва.
Проект реалізує швейцарська консалтингова компанія SAFOSO за підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань - ДСШЕП (SECO).
|