Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Пятница
29.03.2024
03:21
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2010 » Октябрь » 1 » ЗАРОЗУМІЛО – АЛЕ ДІЄВО!
19:19
ЗАРОЗУМІЛО – АЛЕ ДІЄВО!

ОСББ розшифровується як об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Поза межами нашої країни їх називають кондомініуми. В буквальному перекладі це означає «спільна власність».

Перші ОСББ були зареєстровані в Україні в 1992 році з приватизацією житлового фонду. Взагалі ОСББ - це непідприємницьке товариство, що створюється власниками житлових і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку, для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна. У законодавстві чітко визначено: ОСББ є неприбутковою організацією. Об'єднання діє на підставі Статуту об'єднання, який визначає права і обов'язки об'єднання, членів та органів управління об'єднання.

Міністерство з питань житлово-комунального господарства України підтримало створення ОСББ в Національній програмі реформування житлово-комунального господарства на 2004-2010 рр. (зі змінами, внесеними в 2009 р.). За даними Міністерства з питань ЖКГ, станом на 1 липня 2010 р. у Україні функціонує 509 приватних підприємств з утримання житлового фонду.

Міністерство ЖКГ ухвалило рішення виділяти кошти на капітальний ремонт будинків винятково через ОСББ. З початку поточного року на такі цілі уряд уже виділив 110 млн. грн.

Значний досвід та практику підтримки місцевих громад в містах-партнерах нагромадила Програма розвитку ООН Проект «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку». Так в 2009 році МПВСР підтримала 38 проектів громад ОСББ в 10 містах-партнерах.

Чому саме ОСББ?
ОСББ створюється на основі членства в ньому. Це означає свідому мотивацію власників щодо вступу та участі в діяльності об'єднання;
- чітко визначені права та обов'язки членів об'єднання, зазначені у Статуті;
- як результат, більш ефективний рівень самоврядування та дисципліни.

Створення ОСББ надає власникам можливості більш ефективно рас поряджатися коштами, що надходять на рахунок об'єднання, самостійно визначати обсяги та терміни необхідного ремонту, виконавців робіт.

Створення ОСББ дає можливість отримувати додаткові кошти для утримання та покращення спільного майна власників приміщень.
ОСББ може використовувати визначені законом механізми впливу на власників приміщень, які не стали членами ОСББ, для забезпечення виконання ними визначених законом обов'язків щодо участі в утриманні спільного майна.

ОСББ дає можливість отримати у спільну власність і ефективно використовувати прибудинкову територію.

Створення ОСББ надає можливість отримання цільових коштів державних і місцевих програм, що затверджуються для підтримки ОСББ.

Створення ОСББ надає можливість забезпечити сталий розвиток шляхом створення спеціальних фондів, що забезпечить своєчасне і ефективне відновлення спільного майна власників.

У Новограді-Волинському розробили власну технологію, необхідний пакет документів та економічне обґрунтування переходу від ЖЕКів до ОСББ. У 2003 році було створено перше об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), а нещодавно попрощалися з останнім ЖЕКом. Сьогодні в Новограді-Волинському працюють 25 ОСББ, в які об'єднані 196 багатоповерхових будинків, тобто 87% від їх загальної кількості».

Як розповів Микола Боровець, міський голова Новограда-Волинського, - «Одним із головних наших завдань, була реорганізація виробничих ремонтних житлово-експлуатаційних підприємств в об'єднання співвласників багатоквартирних будинків: зміна форми власності на житло (приватизація квартир) змінила форму власності на цілі будинки, а згодом форму обслуговування та надання комунальних послуг.

Тепер велика частка відповідальності за утримання та обслуговування будинку лежить на плечах самого власника. Ми доклали, не побоююсь цього слова, титанічних зусиль, щоб подолати стереотипи людей: дехто не розуміє, що зміни вже сталися, і продовжує жити за принципом «я заплатив - і мені байдуже, хто, що і як буде робити».

Отже, варто було довести, що насамперед власник сам вирішує, кому, скільки і за що платити. А вже потім питає, що і як виконано. Коли це стосується квартир, все просто. І доки будинок обслуговує ЖЕК, стан дахів, під'їздів, ліфтів, прибудинкових територій - це його «клопіт». Оскільки ЖЕК часто виконує роботу погано, люди мотивовані створювати об'єднання ОСББ - щоб самостійно контролювати якість та вартість робіт.

Після того, як ОСББ забрали на себе обслуговування будинків, міська рада розпочала процес передачі об'єднанням прибудинкових територій, що спонукало власників квартир активно долучатися до благоустрою цих територій на правах співвласників. І якщо раніше влада могла без згоди мешканців розпоряджатися прибудинковими територіями, то сьогодні для цього потрібна згода ОСББ.

Міська рада виграла від проведення реформи не менше ніж мешканці. Адже тепер зменшено витрати з міського бюджету на утримання будинків за рахунок співфінансування капітальних вкладень членами ОСББ (подекуди зменшення склало 50%); місто більше не має проблем, пов'язаних із розрахунком та збором квартирної плати, а також затвердженням тарифів на обслуговування житла.

Але вважаю найголовнішим те, що створено прозорий механізм взаємодії міської влади з об'єднаннями громадян, спрямований на вирішення проблемних питань у сфері житлово-комунального господарства. Тепер усі конфлікти вирішуються суто на засіданнях правлінь ОСББ. Та й рівень сплати за надані послуги в ОСББ набагато вищий, ніж був у ЖЕКах - 88-96%. В ОСББ створено громадські комісії, які працюють із боржниками. Застосовується метод публічного висвітлення інформації про боржників».

У Новограді-Волинському скористалися зміною форми власності на житло з державної на приватну. Це радять зробити й іншим.


| Теги: реформа, Программа развития ООН, ОСМД, Новоград-Волынский | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Октябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0