Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Четверг
28.03.2024
22:41
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2010 » Июнь » 3 » Зникаючі тварини та рослини «вийдуть» на вулиці України
14:45
Зникаючі тварини та рослини «вийдуть» на вулиці України


Представництво ООН та Асоціація природоохоронних територій оголошують початок інформаційної кампанії на підтримку збереження біорізноманіття в Україні

Чотири рідкісні тварини та одна зникаюча рослина «вийдуть» на вулиці по всій Україні, щоби закликати українців перестати вирізати з життя унікальні види флори та фауни. 
Нова інформаційно-просвітницька кампанія, що має назву «Ми вирізаємо їх з нашого життя», організована Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація природоохоронних територій України» та підтримана Організацією Об’єднаних Націй в Україні. Вона триватиме з початку червня та до кінця грудня цього року. 
З цією кампанією Україна приєднується до більш ніж 100 країн, які проводять численні громадські та медійні заходи на підтримку Міжнародного року біорізноманіття. Кампанія складається з п’яти образів, які демонструватимуться на біг-бордах та сіті-лайтах у найбільших містах країни – Києві, Одесі, Донецьку, Дніпропетровську, Харкові, Запоріжжі та Львові, а також вздовж головних автошляхів країни. 

Оголошуючи 2010-й рік Міжнародним роком біорізноманіття, ООН прагне привернути увагу громадськості до необхідності збереження біорізноманіття.  ООН закликає країни, організації та громадян вжити невідкладних заходів для зменшення втрат біорізноманіття, тому що це неймовірне різноманіття життя на Землі, від якого ми залежимо, сьогодні у небезпеці. Ще ніколи біологічні види не вимирали так швидко. Це вимирання у більшості пов’язане з діяльністю людини: забрудненням та виснаженням водних ресурсів, зміною та деградацією місць мешкання та глобальною зміною клімату. Тисячі видів – від жаб до горил, від величезних рослин до маленьких комах - знаходяться під загрозою. 

Основними завданнями кампанії «Ми вирізаємо їх з нашого життя» є донести до населення важливість проблеми зникнення видів тварин та рослин - представників біорізноманіття України. Наголос робитиметься на тому, що люди, які є частиною природи та тісно пов’язані з біорізноманіттям, самі створюють загрозу вимирання, з якою сьогодні стикаються рідкісні види рослин та тварин в Україні, таким чином, дії кожного з нас можуть допомогти біорізноманіттю вижити. 

Організатори кампанії сподіваються привернути увагу українців до унікальної краси та багатства наявного біологічного різноманіття у власній країні та заохотити пересічних громадян, організації та урядові установи вживати заходів, які потрібні для збереження біорізноманіття. Кампанія підкреслює невідкладність змін та створює можливості для усвідомлення того, що саме тепер варто почати діяти, бо разом ми можемо змінити ситуацію на краще, якщо активно залучатимемось до заходів спрямованих на збереження біорізноманіття. 

Природні системи, які підтримують економіку, життя і добробут на нашій планеті перебувають під загрозою швидкої деградації і розпаду, якщо не буде вжито негайних та якісно радикальних заходів щодо збереження та раціонального використання біологічних ресурсів Землі.
На переконання міжнародних експертів, які на замовлення ООН провели оцінку поточного стану біорізноманіття, втрата біорізноманіття матиме значні негативні наслідки на продовження нормальної  життєдіяльності людства саме тепер і в майбутньому. 

У третьому виданні звіту ООН «Глобальна перспектива в галузі біорізноманіття», підготовленому Секретаріатом Конвенції ООН з біологічного різноманіття в травні цього року, йдеться про те, що світ не виконав раніше встановленої цілі з досягнення значного скорочення темпів втрати біорізноманіття до 2010 року. 

Займаючи менше 6% площі Європи, Україна володіє приблизно 35% її біорізноманіття. Цьому сприяє розташування території України на перехресті багатьох природних зон та міграційних шляхів багатьох видів тваринного світу. Але деградація довкілля, викликана інтенсивною господарською діяльністю людини, призвела до масштабних зрушень у природних екосистемах. Внаслідок цього значно зменшилась чисельність або просто зникли багато видів тварин, рослин і грибів. 

«Червона книга України» за останні п`ятнадцять років потовщала майже на третину. Тварини, рослини, гриби, риби, амфібії вимирають прискореними темпами. Але цей факт залишається поза свідомістю громадян країни. Українці не знають, що втрачають, ніхто не звертає увагу громадськості на цей факт. Але біорізноманіття є запорукою екологічного здоров`я всієї країни та її мешканців, крім того, біорізноманіття – це економічні ресурси та великий потенціал для стабільного розвитку держави. 

Підкреслюючи важливість збереження біорізноманіття та існуючих йому загроз, організатори кампанії говорять про те, що ми – невід’ємна частина природи; наша доля тісно пов’язана з біорізноманіттям, великою кількістю інших тварин і рослин, місцями їх проживання та середовищем, яке їх оточує у всьому світі. 

Ми залежимо від цього різноманіття життя, яке забезпечує нас продуктами харчування, пальним, ліками та іншими життєво необхідними благами. Але це багате різноманіття сьогодні зникає прискореними темпами завдяки діяльності людини. Це робить біднішими усіх нас, та послаблює здатність живих екосистем, від яких ми залежимо, перешкоджати зростаючій загрозі зміни клімату. 

Виступаючи перед журналістами, Рікарда Рігер, Директор Представництва Програми розвитку ООН  в Україні, сказала, що ми часто сприймаємо біорізноманіття як таке, що завжди існувало навколо нас, як суто очевидні речі. «Воно оточує нас повсюдно, тому ми легко забуваємо про нього і про те, що ми також становимо частку біорізноманіття і не зможемо жити окремо від нього. У нас у всіх лише одна планета. Ми маємо забезпечити, щоб спосіб, в який ми живемо та розвиваємося як суспільство, відповідав потребам збереження відповідного балансу між екосистемами світу»,- наголосила вона. «Нам варто знайти інший, більш сталий спосіб забезпечення подальшого зростання наших економік, для того щоб залишити можливість бідним країнам та їх населенню покращувати своє життя», - зауважила Рікарда Рігер. 

Завдяки висвітленню образів тварин та рослин, яких занесено до «Червоної книги України», організатори кампанії сподіваються  спонукати українців замислитися над тим, що дії кожного з нас можуть допомогти біорізноманіттю вижити.  Саме тому кампанія спрямована на активне населення всієї країни. Українці повинні знати: біорізноманіття виживе, якщо я поводитиму себе відповідальніше, матиму краще ставлення до навколишнього природного середовища. 

Серія образів (іміджів) для кампанії «Ми вирізаємо їх з нашого життя» ілюструє вражаючу порожнечу, що залишається після того, як тварина чи рослина зникає з нашого життя.  Для висвітлення проблеми зникнення біорізноманіття було обрано таких рідкісних представників флори та фауни України: бурий ведмідь, зубр, беркут, морський коник та першоцвіт борошнистий. Всі вони – живі істоти, яких залишилося дуже мало, або які майже зовсім зникли з природи України. 

Рігер висловила сподівання, що кампанія «Ми вирізаємо їх з нашого життя» приверне увагу українського суспільства до краси вітчизняної природи та поставить питання про важливість її збереження.  Вона закликала представників українських  засобів  масової інформації відігравати
провідну роль у підвищенні рівня громадської обізнаності щодо питань втрати біорізноманіття та впливу цього процесу на глобальну зміну клімату. 

Кампанію «Ми вирізаємо їх з нашого життя» підтримала й організація, яка безпосередньо опікується питаннями збереження української природи. Одним із ключових завдань Всеукраїнської громадської організації «Асоціація природоохоронних територій України» є збереження, відтворення та екологічно-збалансоване використання природних ресурсів на територіях природо-заповідного фонду України. 

«Біологічне різноманіття – це поняття економічно-фінансове; натуральні одяг, ліки, їжа, будинок – це все біорізноманіття. Чим воно багатше, тим багатша країна. Заповідні території – майбутнє нашої країни, наших дітей, бо саме природно-заповідний фонд є каркасом для збереження рідкісних видів тварин та рослин» - говорить Микола Стеценко, перший заступник начальника Державної служби заповідної справи України, президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація природоохоронних територій України» - Природоохоронні території сьогодні є тим острівцем безпеки, на якому рідкісні рослини і тварини України можуть вижити. За останні п’ятнадцять років територія природоохоронних територій в світі збільшилася вдвічі, до 12% суходолу. Україна теж збільшила свій природно-заповідний фонд майже в три рази до 5,4 % - (в 1991 році цей показник складав лише 1,9 %). Але цього замало: площа заповідних земель на одну людину в  Європі становить 2200 м²,  а в Україні – лише 570 м²» - додав він.

У конкурсі на розробку креативних образів кампанії, який  було  оголошено та проведено за сприяння  Біржі  соціальної реклами – проекту Всеукраїнської рекламної коаліції -  (http://socialadvertising.com.ua), взяли участь п’ять провідних рекламних агенцій України. 
Перемогла пропозиція від агентства Euro RSCG New Europe. «В рекламній кампанії ми вирішили привернути увагу людей до важливого, та водночас жахливого факту. Ми методично та впевнено, без злості та ненависті, а просто не помічаючи та не задумуючись, вирізаємо унікальних тварин та рослини із нашого життя. Тому що багатьом з нас байдужі їх долі. Та лише уявіть, що на місті тварин, яких вже не повернути, назавжди залишиться мертва порожнеча. Задумайтеся, невже це вас влаштовує?» - сказала Лариса Васильченко, Директор креативного агентства Euro RSCG New Europe в Україні. 

Кампанія «Ми вирізаємо їх з нашого життя» триватиме до 1 січня 2011 року. Організатори вдячні компанії «Біг-Борд» за підтримку кампанії шляхом безкоштовного розміщення її постерів на біг-бордах та сіті-лайтах. «Ми дуже високо цінуємо ініціативи Представництва ООН щодо збереження навколишнього природного середовища в Україні й завжди із задоволенням надаємо екологічним акціям усю можливу підтримку. Нікого з колективу нашої компанії не залишають байдужими результати соціальних кампаній, які вже реалізовані у співробітництві з ООН. Наші дослідження демонструють високу ефективність подібних заходів. Можливості, які надає зовнішня реклама для донесення соціально значущих повідомлень, важко переоцінити» - сказав Юрій Чаруха, Генеральний Директор групи компаній «Біг-Борд». На його думку, дуже вдалим рішенням є розпочати нову хвилю екологічної кампанії саме влітку, коли багато людей стає ближче до природи, особливо гостро сприймає її красу та має більше часу замислитися над її проблемами. 

Організатори  сподіваються, що тварини і рослини, які прийдуть на наші вулиці розповісти про проблему зникнення біологічного різноманіття в Україні, знайдуть розуміння серед людей та спонукатимуть українців захищати біорізноманіття своєї країни. 
Для отримання детальнішої інформації звертайтесь, будь ласка, до Олени Семенової, за тел. (044) 287-51-33 або ел. поштою: olena.semenova@undp.org.ua; Сергія Гриценка, за тел. 254 0035.
Додаткова інформація: 

Міжнародний рік біорізноманіття 2010. Організація Об'єднаних Націй проголосила 2010-й рік Міжнародним роком біорізноманіття (IYB), щоб підвищити рівень громадської обізнаності про вирішальне значення біологічного різноманіття, про негативні втрати, яких зазнає людство внаслідок зникнення біорізноманіття, а також з метою залучення людей, - особливо молоді - усього світу до активного захисту усіх форм життя на Землі. Впродовж усього року по всьому світу провадитимуться різноманітні заходи з поширення інформації, сприяння захисту біорізноманіття та заохочення урядів, організацій, громадян до безпосередньої участі в акціях спрямованих на популяризацію проблеми втрати біорізноманіття та впровадження конкретних заходів з метою скорочення обсягів його втрати. 

Під «біологічним різноманіттям» розуміється широке розмаїття варіацій рослин, тварин та мікроорганізмів. Науковці визначають, що зараз існує біля 13 мільйонів цих видів. Захист біорізноманіття цілком відповідає власним інтересам людей, адже саме біологічні ресурси є фундаментом, на якому ми будуємо власну цивілізацію. 

Кожен з нас – невід’ємна частка природи, наша доля тісно пов’язана з великою кількістю інших тварин, рослин та екосистем. Кисень, яким ми дихаємо, поступає від океанського планктону та лісів. Наше харчування – це фрукти та овочі, які запилювалися бджолами, злаки, риба та м'ясо диких та сільськогосподарських тварин. Вода, яку ми п’ємо, є частиною гігантського циклу, що охоплює нас, дощові хмари, опади, льодовики, ріки, моря та океани.  На цій планеті ми є сусідами одночасно з 13 мільйонами різних видів рослин, тварин та бактерій. Це унікальні природні багатства, безцінний скарб, який є фундаментом нашого добробуту. 

Процеси, що забезпечуються цими мільйонами наших сусідів, виробляють наші харчі, воду та повітря – основи нашого життя. Вони також забезпечують нас деревиною, рослинною сировиною, пальним, медикаментами і до того ж механізмами, що регулюють клімат, переробляють наші відходи. Сьогодні різноманіття світу природи знищується діяльністю людини. Вирубка лісів, інтенсивне землеробство, надмірне виловлювання риби, надмірне вирощування сільськогосподарських тварин, надмірне виробництво, забруднення навколишнього природного середовища відходами і багато інших факторів людської діяльності руйнують біорізноманіття. Ми можемо зупинити ці втрати, питання тільки в тому – чи схочемо ми це зробити? Міжнародний рік біорізноманіття – це час, коли ми повинні довести – ми зможемо зупинити втрату різноманіття життя на Землі. 

Як зазначено у третьому виданні нового Звіту ООН за 2010 рік під назвою «Глобальні  перспективи в галузі біорізноманіття - 3», міжнародні вчені дійшли висновку:  природні системи, які підтримують майже усі галузі економіки, а також функціонування життя на планеті перебувають під загрозою швидкої деградації, якщо не буде вжито негайних та радикальних заходів щодо збереження біологічних видів Землі. Руйнування природних систем можна уникнути, якщо знизити тиск на біорізноманіття. Наприклад, необхідно вжити термінових  заходів  зі скорочення забруднення вод через ґрунтове забруднення і заборонити нищівні методи рибальства, і т.п. . Публікація Звіту є результатом роботи незалежних науковців і ґрунтується на наукових оцінках, національних доповідях, які були надані національними урядами більше 100 країн світу, а також дослідженнях майбутніх сценаріїв розвитку у галузі біорізноманіття. 
Координатором року є Секретаріат Конвенції ООН з біологічного різноманіття.
Більше про Міжнародний рік біорізноманіття дивіться на офіційному веб-сайті www.cbd.int/2010

Конвенція ООН з біологічного різноманіття (КБР) була підписана на саміті Землі в Ріо-де-Жанейро в 1992 році і вступила в силу в грудні 1993 р. Конвенція з біологічного різноманіття є міжнародним договором, який має на меті збереження сталого використання біорізноманіття та справедливого розподілу вигод від використання генетичних ресурсів. Конвенція налічує 193 члени і є відкритою для участі країн, які хочуть внести свій вклад у збереження життя на Землі. 

Конвенція покликана реагувати на всі загрози для біорізноманіття та екосистем, у тому числі загрози кліматичних змін, за допомогою наукових оглядів, розробки інструментів, стимулів і процесів, передачі технологій і передового досвіду, повної та активної участі зацікавлених сторін, включаючи місцеві громади, молодь, неурядові організації, жінок та представників ділових кіл. Картахенський протокол з біобезпеки є додатковим договором до Конвенції, який спрямований на захист біологічного різноманіття від потенційних ризиків, пов'язаних з живими модифікованими організмами, які є результатом сучасної біотехнології. На сьогоднішній день 157 країн і Європейське співтовариство є учасниками Протоколу. Секретаріат Конвенції та Картахенського протоколу знаходиться в Монреалі. Офіційна веб-сторінка Секретаріату: www.cbd.int – де інформація друкується багатьма мовами, включно з російською.   

«Ми вирізаємо їх з нашого життя» - це не перша соціальна інформаційно-просвітницька кампанія, ініційована Представництвом ООН в Україні з метою поліпшення обізнаності громадськості з екологічних питань. У липні 2008 року під егідою Глобального договору ООН в Україні була розпочата національна кампанія  «Прямуй на зелене!»  Ця ініціатива має на меті привернення уваги громадськості до екологічних проблем, заохочення змін в індивідуальному і корпоративному ставленні до природних ресурсів і посилення діалогу з Урядом, бізнесом та державним сектором стосовно проблеми зміни клімату. 

Соціальна реклама стала одним з основних інструментів інформування широких верств населення щодо екологічних проблем та заохочення змін поведінкових моделей.  Перша хвиля соціальної реклами «Прямуй на зелене!»  відбулася в 2008-2009 роках під гаслом «Ти небезпечно озброєний!» та закликала українців змінити своє ставлення до навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів.  Друга хвиля  кампанії «Прямуй на зелене!»  мала назву «Підпишись під захистом довкілля!» і була проведена у другій половині 2009 року саме перед Самітом ООН з питань зміни клімату, який проходив у Копенгагені в грудні 2009 року. 

Зображення рекламних плакатів кампанії «Прямуй на зелене!» отримали високу оцінку з боку професійної рекламної спільноти в Україні. Рекламні іміджі кампанії «Ти небезпечно озброєний» отримали перше місце на Національному фестивалі соціальної реклами, в той час як  рекламна кампанія «Підпишись під захистом довкілля!» отримала Диплом фестивалю. 

| Теги: социально-представительская акция, редкие животные, представительство ООН | Рейтинг: 4.0/1
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Июнь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0