Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Пятница
26.04.2024
08:18
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2010 » Октябрь » 13 » Тиждень «Чистої країни» по всій Україні!
23:18
Тиждень «Чистої країни» по всій Україні!


З 5 по 9 жовтня у дев’яти регіонах України відбулася акція «Чиста країна» з прибирання територій, де охороняється природа - національних парків та заповідників. 

Цієї осені «Чиста країна» об’єднала заповідні та зелені території Одеської, Донецької, Дніпропетровської, Харківської, Львівської, Сумської, Чернігівської, Київської областей та м. Києва. 

Під час акції волонтери прибрали важливі території, на яких охороняється автентичне біорізноманіття названих регіонів України. Серед них – національний природний парк (НПП) «Святі гори» (Донецька обл.), Нижньо-Дністровський НПП (Одеська обл.), НПП «Гомільшанські ліси» (Харківська обл.), Дніпровсько-Орільський природний заповідник (Дніпропетровська обл.), Яворівський НПП (Львівська обл.), Ічнянський НПП (Чернігівська обл.). 

Організатори акції – Програма розвитку ООН в Україні та Асоціація природоохоронних територій України. Приєдналась до акції компанія «Крафт Фудз Україна», співробітники якої забажали стати волонтерами «Чистої країни» в рамках проведення «Тижня розмаїття смаків» - екологічного волонтерського заходу, що об’єднує співробітників компанії по всьому світу. 

В акції взяли участь близько 400 волонтерів. У дев’яти регіонах країни вони зібрали сміття загальним об’ємом 75 тисяч літрів. Всі ці відходи було відправлено на переробку, у тому числі за сприяння компанії «Грінко», яка спеціалізується на зборі та утилізації твердих побутових відходів. В Дніпропетровській області партнером акції стала також корпорація «Біосфера», що надала для акції свою продукцію – пакети для збору сміття, які розкладаються без шкоди для навколишнього середовища. 

Біля місць, які були звільнені від сміття, по всій Україні встановлено інформаційні стенди «Чиста країна». Герой стенду - симпатичний їжачок - закликає людей не залишати сміття у природі, а виносити до місць, де воно буде зібрано для переробки. Адже мета акції «Чиста країна» - привернути увагу українського суспільства до глобальної проблеми засмічення навколишнього природного середовища, зокрема - місць масового відпочинку громадян на територіях установ природно-заповідного фонду нашої країни. Звільнення від сміття дозволить відновити екосистеми, в яких зберігається біологічне різноманіття нашої країни.

     «Чиста країна» - ініціатива з прибирання територій, на яких охороняється природа, започаткована Програмою розвитку ООН в Україні у 2009 році. Зазвичай акція проводиться 5 червня, у Всесвітній День охорони навколишнього природного середовища. В 2010 році завдяки партнерству компанії «Крафт Фудз Україна» акція «Чиста країна» проводиться також і восени. 
До першої «Чистої країни», що проходила на природоохоронних територіях Донеччини, Івано-Франківщини, Волині та Києва, приєдналися більше 400 волонтерів. Разом вони зібрали близько 10 тон сміття! В червні 2010 року волонтерів було вже більше 500. В Закарпатті, на Херсонщині, біля Азовського моря та в Києві вони прибрали від бруду 100 тисяч м ² національних парків та заповідників. 


      Організація Об`єднаних Націй проголосила 2010-й Міжнародним роком біорізноманіття. На думку експертів, для підтримки сьогоднішнього та майбутнього добробуту людства життєво необхідно вжити заходів з метою захисту природних багатств та зупинення втрати різноманіття біологічних видів тваринного та рослинного світу. Міжнародний рік біорізноманіття – унікальна можливість краще зрозуміти та посилити її роль в підтриманні життя на Землі. 
Під «біологічним різноманіттям» розуміється широке розмаїття варіацій рослин, тварин та мікроорганізмів. Науковці визначають, що зараз існує біля 13 мільйонів цих видів. Захист біорізноманіття цілком відповідає власним інтересам людей, адже саме біологічні ресурси є фундаментом, на якому ми будуємо власну цивілізацію. Продукти природи забезпечують діяльність різноманітних галузей промисловості, а саме – косметичну, фармацевтичну, паперову, сільське господарство, будівництво, переробку відходів. Втрата біорізноманіття загрожує нестачею харчових продуктів, деревини, лікарських засобів, джерел енергії, знищує можливості для відпочинку та туризму. 

| Теги: Чиста країна | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Октябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0