Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Суббота
04.05.2024
19:44
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2020 » Январь » 20 » БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ТУАЛЕТНІЙ РЕВОЛЮЦІЇ В УКРАЇНІ?
04:27
БУТИ ЧИ НЕ БУТИ ТУАЛЕТНІЙ РЕВОЛЮЦІЇ В УКРАЇНІ?

Чисті й доступні громадські вбиральні — один із найголовніших індикаторів цивілізованості суспільства. Однак, багато українських містян досі стикаються з такою делікатною проблемою, як відсутність хорошого туалету. У більшості місць їх просто не вистачає, а стан наявних вбиралень часто незадовільний. Це негативно впливає не лише на мешканців міста, але й на його чистоту, адже альтернатива туалету — це кущі в парках чи темні провулки.

Українська влада поступово звертає увагу на ці проблеми. Згідно з останніми Державними Будівельними Нормами всі громадські вбиральні в закладах, що розраховані на понад 50 осіб, мають розташовуватися на кожному поверсі. Вони обов’язково повинні мати туалети, обладнані для людей з інвалідністю, щоб усі відвідувачі були забезпечені необхідними зручностями.

Окрім цього, ці норми передбачають, що в театрах і кінотеатрах повинно бути вдвічі більше жіночих вбиралень. Справа в тому, що з біологічних причин жінкам потрібно довше користуватись туалетом. До того ж, жінки проводять там більше часу й з інших причин, наприклад, вони частіше опікуються дітьми і людьми похилого віку, які потребують допомоги у вбиральні. Тому, згідно ДБН, 1 сантехнічний прилад повинен бути на 15 осіб у кінотеатрах та 1 на 10 осіб у театрах.

На жаль, це поки що поодинокі рішення, а це означає, що туалетну культуру потрібно розвивати нам й надалі самостійно. Тому Рекордсмен книги рекордів Гіннесса — київський Музей Історії Туалету — в 2018 започаткував щорічний Всеукраїнський конкурс на Найкращу туалетну кімнату «BEST WC». Це перша система оцінювання громадських туалетів в Україні, метою якої є показати найкращі публічні вбиральні й тим самим стимулювати громадські заклади до покращення сервісу для відвідувачів.

Прийняти участь у Конкурсі дуже просто — заявка від громадського закладу України, туалети яких відкриті для відвідувачів, та 5-6 фото (вхідна група закладу, туалетні кімнати, сучасне обладнання, аксесуари). Критеріїв оцінювання є декілька: чистота, технологічність, зручність, дизайн. Переможці конкурсу «BEST WC» отримують сертифікат та емблему визнання «Найкраща туалетна кімната BEST WC» у категоріях: інклюзивні туалети; громадські туалети; туалети в готелях, ресторанах та кафе; у театрах, кінотеатрах, музеях та торговельних центрах; у медичних та навчальних закладах; у громадських приймальнях тощо.

Першими переможцями «BEST WC-18» стали туалетні кімнати 14 українських закладів. Серед них аеропорт «Бориспіль» та громадська вбиральня на ст. м. «Гідропарк». Сертифікати переможця та емблеми «Найкраща туалетна кімната» вже привертають увагу відвідувачів ресторанів та кафе, музеїв та салонів краси, а також сповіщають про чисті й сучасні вбиральні у закладах. Це приклад поваги до свого відвідувача та підвищення рейтингу закладу.

Новий «BEST WC-19» підведе підсумки переможців 21 січня 2020. Цьому сприяла велика робота волонтерів, які проінспектували більш ніж 600 закладів у різних регіонах України та робота комісії. Кожен номінант був ретельно розглянутий. Було важко визначатися з оцінкою, коли одна туалетна кімната мала найкращі показники за одними критеріями, тоді як за іншими вони були посередні. Та все ж приємно констатувати, що обрані конкурсом громадські вбиральні з великою пропускною спроможністю вже сучасно обладнані та входять у категорію «Smart City». Таким чином, переможці вже визначені й Організатор конкурсу сподівається, що з кожним роком кількість переможців зростатиме. Це і буде показником цивілізованості суспільства.

Сьогодні участь у конкурсі «BEST WC» безкоштовна для громадських закладів. Усі витрати на проведення конкурсу та рекламної кампанії беруть на себе засновники Музею Історії Туалету — Микола та Марина Богданенки, що не скажеш про інші цивілізовані країни, де це здійснюється за рахунок держави або учасника.

Так наприклад, у Сінгапурі подібна програма «Щасливий туалет» вимагає від номінанта 200 доларів за участь у конкурсі впродовж року та 160 доларів за умови участі в конкурсі 3 роки поспіль. Програма була започаткована в 2003 році паном Лімом Суї Сеєм, колишнім міністром довкілля. «Щасливий туалет» — це ініціатива для громадських вбиралень, яку реалізує «Туалетна асоціація» Сінгапуру. Вбиральням надається від 3 до 6 зірок. Близько 100 громадських закладів Сінгапуру щорічно отримують зіркові відзнаки за свої туалетні кімнати.

У Великобританії також є туалетна нагорода — Loo of the Year Awards. ЇЇ утвердили в 1987 році з метою покращення стандартів громадських вбиралень. Провокаційна назва (сленгове слово loo означає сортир) пояснюється тим, що конкурс представляється не як офіційний, а скоріше як всенародний. Існує й Міжнародна туалетна туристична премія, яка була створена туристичним агентством MyTravelResearch.com. Вона покликана продемонструвати, що чисті та стильні вбиральні суттєво сприяють розвитку туризму в містах.

Найкращим прикладом розвитку туалетної культури є найбільш масштабна китайська «Туалетна революція», яка за рахунок державних коштів вдосконалює туалети по всій країні. Ініціював її політичний лідер Сі Цзіньпін у 2015 році. Вона була покликана змінити громадські туалети по всій країні на більш цивілізовані. Держава виділила 238 млн. доларів на відновлення старих і на будівництво нових туалетів, а це близько 70 тисяч вбиралень. Китайці вже можуть хизуватися своїми новими вбиральнями, адже туалети стали обладнані не тільки сучасними санвузлами, але й новітніми технологіями самоочищення, яке запобігає розповсюдженню інфекцій.

Звісно ж, в українців немає свого Сі Цзіньпіна, але це зовсім не заважає нам бути цивілізованою країною з високою туалетною культурою. І тільки разом ми зможемо подолати сором при відвідуванні громадської вбиральні та розвивати туалетну культуру в Україні.

Детальніше про конкурс на сторінках Організатора:

https://www.facebook.com/ukrbestwc/

 

| Теги: конкурс, киев, BEST WC, музей туалета, Туалет | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Январь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0