Хто знає, що таке Torkos Csütörtök? У вільному перекладі "четвер для ненажер" – це останній день гастрономічних втіх перед Великим постом у католиків. А ще це чудова акція в багатьох угорських ресторанах, яка передбачає всі страви з меню за півціни!
В інших католицьких країнах Torkos Csütörtök має назву «товстого» або «жирного» четверга. Історія його така. Масляна із яскравими карнавалами та щедрим частуванням в Угорщині, як і в інших католицьких країнах, закінчується у вівторок напередодні початку Великого посту. До речі, вважають, що слово «карнавал» походить від латинського «carne vale», тобто «прощання з м'ясом». Здається, так воно і є: наступний день, Попільна середа, у католиків - день каяття та смирення. Але траплялося, що печене-смажене на Масляну м'ясо, пиріжки та млинці не встигали вчасно доїсти. А викинути їжу – то був гріх більший за порушення посту. Тому таке «свято доїдання» церква легалізувала, подарувавши своїм вірним ще трохи смачних радощів після стриманої Попільної середи. Угорці винятку, звичайно, не становили: тут навіть народилося прислів’я, що у цей день «хай краще живіт лусне, аніж їжа лишиться».
…А через багато десятиліть, а може й століть по тому, у 2005 році, Національне бюро з туризму Угорщини вирішило відродити традицію, надавши їй нового звучання. Угорський туризм придумав День Великого Частування і запросив ресторани по всій країні спільно подарувати свято і місцевим, і гостям, пропонуючи усі страви з меню за півціни. Ви можете собі уявити, скільки людей було у ресторанах цього день навіть у перший рік проведення такої акції! Цей рік – десятий, ювілейний в історії "Torkos Csütörtök", і ми очікуємо більш як 100 000 гостей у численних ресторанах по всій країні.
Отже, запам’ятайте: 19 лютого 2015 року День Великого Частування! День, щоб їсти і пити досхочу. Головна його принада – величезні 50% знижки у низці ресторанів-учасників акції.
І це все???
Авжеж, ні! Крім знижки у 50% є й інші переваги. Це прекрасна можливість відвідати дорогий ресторан, скуштувати незвичайні страви, замовити модні десерти, кращі вина та палінку, які у звичайні дні можуть знаходитися за межами Вашого бюджету. Ми сподіваємося, що це буде чудова нагода краще пізнати саме угорську кухню, хоча, звісно, вибір за Вами. Ресторани обіцяють ще й відмінну атмосферу, уважних та приязних офіціантів – подорожуйте та насолоджуйтеся разм! Для тих, хто не їсть м'ясо, більшість ресторанів пропонуватиме широкий вибір вегетаріанських страв.
А як щодо напоїв?
Знижка на напої у День Великого Частування не надається, і трапляється, що деякі недобросовісні заклади збільшують ціни на напої або складають спеціальне меню на цей день. Тому радимо обрати ресторан заздалегідь.
А чайові теж вдвічі менші?
Це вже вирішуйте, ми лише порадимо. В угорських ресторанах, як правило, на чай дають 10% від загальної суми, але якщо у рахунку вказано "плату за обслуговування", можете не давати чайові взагалі або зменшити суму. Якщо ж Ви дуже задоволені їжею та обслуговуванням, можете дати й більше – Вам щиро подякують.
Як я можу взяти участь?
Якщо Ви плануєте у ці дні відвідати Угорщину, радимо переглянути список ресторанів- учасників у Будапешті або іншому місті Угорщини та забронювати столик. Ось список деяких великих ресторанів у Будапешті
http://gotohungary.com/great-restaurant-day-participants-budapest
|