Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Четверг
02.05.2024
02:23
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2022 » Май » 8 » КУДИ ПОЇХАТИ НЕПОДАЛІК ОДЕСИ
18:05
КУДИ ПОЇХАТИ НЕПОДАЛІК ОДЕСИ

Подорожувати Одещиною – це дізнаватися про культуру не лише української Бессарабії, але й болгарського, молдавського та румунського народів.

Це куштувати традиційні страви, смакувати сирами регіонального виробництва та запивати вином з місцевих виноградників. Це екскурс в історію декількох релігій завдяки різновиду храмів. Це відпочивати на березі Чорного моря, купатися в теплих лиманах, дивитися на птахів посеред Дунаю і Дністра та насолоджуватися рельєфною береговою лінією. 

Пропонуємо маршрути Одещиною для відпочинку, гастрономічного туризму та культурних відкриттів.

Лиманка – Таїрове – Чорноморськ – Санжійка – Овідіополь – Роксолани – Затока

Селище Лиманка славиться виноробством. У 2012 році на його території відкрили виноробню Manzul Winehouse.

Територія відкрита для туристів. Там проводять дегустації вин з національними болгарськими закусками: кавирмою та бринзою.

Неподалік є ще одне виноробне містечко – Таїрове. Його історія розпочалася з відкриття Національного наукового центру "Інституту виноградарства і виноробства". Засновник – учений та фахівець з виноробства Василь Таїров.

Будівля колишньої експериментальної бази або виноробної станції Таїрова збереглася. Наразі там працює ТОВ "Таїрове", де виробляється обмежений обсяг вин під торговою маркою "Виноробна станція". Якщо ви будете в містечку, то зазирніть на станцію, щоби продегустувати напій та придбати пляшку на згадку.

У 1991 році на території містечка також відкрили Таїровський винзавод "Нива", де випускають напої торговельних марок "Таїрове", "Грантвін", "Одеський степ" та Salute.

Наступна зупинка – місто Чорноморськ (до 2016 року – Іллічівськ). За всю історію на території сучасного Чорноморська були хутір Бугове, селище Іллічівське, смт Іллічівськ, а згодом однойменне місто обласного підпорядкування. 

До містечка приєднували та виключали ближні території, тому його межі постійно змінювалися аж до 2003 року.

У 2016 році місто отримало нову назву Чорноморськ.

Влітку в Чорноморську можна зупинятися на відпочинок. Там обладнані пляжі з громадськими вбиральнями та душем. Проте в інші сезони також є чим зайнятися: наприклад, піти на екскурсію до Чорноморського судноремонтного заводу, з якого розпочалася історія міста. Проте екскурсію слід замовити заздалегідь, зателефонувавши туди.

Екскурсію проводять в доках, показуючи ремонт кораблів, зміну гвинтів та очищення суден від мушель. Найцікавіша частина туру – протиатомний бункер, побудований у 1973 році. 

Бункер працює і нині, адже його привели до ладу у 2014 році. Зараз це музей з автентичними речами 70-х років.

Окрім цього, відвідайте Музей образотворчого мистецтва, де є окрема порцелянова експозиція: посуд та скульптури.

Пляжний відпочинок також розвинений в курортному селищі Санжійка. Наприкінці 18 століття на його території був військовий пункт Санджак. У 1921 році побудували Санжійський маяк, але через постійну ерозію грунту у 2010 році його перенесли трохи далі від берегової лінії. 

Маяк огороджений парканом та закритий для відвідувачів. Берег Санжійки славиться своїми фотогенічними піщаними урвищами. Туди приїжджають туристи не лише поплавати, але й зробити фотосесію.

Наступна зупинка – місто Овідіополь, названий на честь поета "золотої доби" римської літератури Овідія. Тоді вважалося, що саме на території сучасного міста поет був у засланні. Хоча існує й інша версія: Овідій жив у румунському місті Констанца.

Серед головних туристичних принад міста – пейзаж на Дністровський лиман та причал, звідки раніше відправлялися катери до Затоки та Білгород-Дністровська.

Також завітайте до села Роксолани. В античні часи на березі Дністровського лиману існувало місто Ніконій. Під час розкопок археологи знайшли мармурові вироби та місцеві монети.

Наразі селище популярне своєю хвилястою береговою лінією з урвищами – варіант локації для фотосесій.

Наостанок винно-пляжного маршруту заїдьте в смт Затока – відомий курорт Одещини. Він розташований на Кароліно-Бугазькій косі між Дністровським лиманом та Чорним морем.

У містечку є розвідний автомобільно-залізничний міст через Дністровсько-Цареградське гирло. Його розводять у травні-вересні ввечері або за умов проходження великих суден.

Окрім цього, в Затоці працюють дитячі табори, санаторії з грязевими процедурами та курортні комплекси з басейнами і СПА. 


 

 

| Теги: черное море, Овидиополь, Затока, Санжейка, Одесская область, Украина, Таирово | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Май 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0