Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Четверг
02.05.2024
07:35
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2022 » Май » 21 » КУДИ ПОЇХАТИ НЕПОДАЛІК ОДЕСИ
01:28
КУДИ ПОЇХАТИ НЕПОДАЛІК ОДЕСИ

Подорожувати Одещиною – це дізнаватися про культуру не лише української Бессарабії, але й болгарського, молдавського та румунського народів.

Це куштувати традиційні страви, смакувати сирами регіонального виробництва та запивати вином з місцевих виноградників. Це екскурс в історію декількох релігій завдяки різновиду храмів. Це відпочивати на березі Чорного моря, купатися в теплих лиманах, дивитися на птахів посеред Дунаю і Дністра та насолоджуватися рельєфною береговою лінією. 

Пропонуємо маршрути Одещиною для відпочинку, гастрономічного туризму та культурних відкриттів.

Шабо – Білгород-Дністровський – Миколаївка – Лебедівка

Назва селища Шабо асоціюється з однойменними винами. Проте його історія сягає 19 століття, коли в регіон приїхали швейцарські переселенці. Спочатку селище мало турецьку назву "Аша-Абага" (тур. "нижні сади"). 

Проте швейцарцям складно було вимовляти цю назву, тому вони переробили її на "Шаба", а згодом перейменували на французький манір "Шабо".

Перлина селища – Центр культури вина SHABO, який включає:

виноробне підприємство;

стародавні винні підвали;

дегустаційну залу;

експозиції сучасного скульптурного та архітектурного мистецтва; 

музей вина і виноробства.

Туристи можуть не лише спробувати коньяк та вина SHABO, але й завітати у Винний дім, а також Дім ігристих вин SHABO.

Також в селищі збереглась садиба винороба Андре Ансальмана. 

У Шабо виробляють не лише алкогольні напої, але й сир. Туристи можуть відвідати "Європейську сироварню", подивитися, як виробляють сир, а також спробувати місцеві вироби.

Наступна зупинка – місто Білгород-Дністровський. За свою історію він був фінікійською та давньогрецькою колонією, римським та східнослов’янським поселенням. Переходив під владу Молдавського князівства, Османської та Російської імперій, а також Королівства Румунії та СРСР. 

Назва міста також декілька разів змінювалася: Тіра, Алба-Юлія, Туріс, Білгород, Левкополь, Монкастро, Четатя-Албе та Аккерман. З 1944 року місто носить назву Білгород-Дністровський.

Серед головних туристичних принад:

Аккерманська фортеця.

За однією з версій, її будівництво розпочалось у XIII сторіччі. Після захоплення турками, в 1484 році, фортеця 300 років була під турецьким пануванням. Усього вона налічувала 34 башти, до наших днів збереглось 26. 

Вона відкрита для туристів. Ціни на екскурсії коливаються в межах 300-400 грн за групу. Відвідувачі дізнаються про історію фортеці, древнього міста Тіра, цитаделі, мечеті, воріт та веж.

Підземна церква Святого Іоана Сочавського

За однією з легенд, церкву звели над колодязем. На його місці у 1330 році стратили  молдавського купця Іона, який відмовився прийняти мусульманство. Воду в церкві вважають цілющою. 

Сарматський склеп

Його знайшли випадково у піщаному кар’єрі під час господарських робіт у 1989 році. Археологи стверджують, що поховання розграбували в давнину, але збереглися фрагменти амфор, кераміка і ліпнина, які вказують на сарматське походження. Зараз склеп розташований на території Вірменської церкви.

Дорогою до Лебедівки відвідайте ресторан "Кози та Матроси", що в смт Миколаївка. 

Це домашнє виробництво бринзи, ресторан та глемпінг. Там можна зупинитися на ночівлю та відпочити. Родзинка закладу – козотерапія. Відвідувачі можуть погратися з козами та отримати від цього позитивні емоції.

Поціновувачам риби та морепродуктів експертка радить відвідати ресторан "Чорноморка: вилов риби".

Там подають свіжу рибу та устриці. Також це чудова фотолокація.

Наостанок завітайте до курортного селища Лебедівка. Влітку там можна зупинитися для пляжного відпочинку, а в інші сезони – для відвідування Національного природного парку "Тузловські лимани".

До парку входять: частина лиманів Шагани, Алібей, Бурнас та лимани Солоне, Хаджидер, Карачаус, Будури, Мартаза, Магала, Малий Сасик, Джантшей.

Мальовничий лиман Бурнас розташований поблизу Лебедівки. 
 

| Теги: Белгород-Днестровский, Шабо, Одесская область, Николаевка, Лебедивка | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Май 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0