Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Воскресенье
05.05.2024
08:55
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2019 » Ноябрь » 16 » ШВЕЙЦАРСЬКА КОНФЕДЕРАЦІЯ ЗАВЕРШУЄ У ВІННИЦІ НАЙБІЛЬШИЙ ПРОЕКТ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В УКРАЇНІ
09:02
ШВЕЙЦАРСЬКА КОНФЕДЕРАЦІЯ ЗАВЕРШУЄ У ВІННИЦІ НАЙБІЛЬШИЙ ПРОЕКТ З ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ В УКРАЇНІ

14 листопада у Вінниці відбулась фінальна відкрита зустріч представників Швейцарської Конфедерації з українськими партнерами в рамках проекту з енергоефективності. На ній йшлося про результати співпраці та досвід учасників і учасниць проекту в реалізації енергозберігаючих заходів.

В цьому році Вінниця пройшла повторний аудит в рамках компоненту «Європейська енергетична відзнака». Тож на зустрічі представник офісу ЄЕВ вручив міському голові Сергію Моргунову відповідний сертифікат. Після офіційної частини відбувся візит в лабораторію, де здійснюється перевірка якості тріски для твердопаливного котла. На котельні також говорили про ефективність роботи системи автоматичного керування котельнями, мережами та ІТП, зменшення негативного впливу на довкілля. Також учасники зустрічі відвідали школу №33, де дізнались, як змалку виховують екологічну свідомість у вінницьких дітей та формують сталі звички енергоефективного способу життя.

Вінниця - перше місто в Україні з яким Швейцарська Конфедерація почала співпрацювати у своїх найбільших інвестиційних проектах. Перший Меморандум між містом і Урядом Швейцарії був підписаний у 2006 році і стосувався він реалізації проєкта «Цюріхські трамваї для Вінниці» вартістю 3,9 млн швейцарських франків. В рамках цього співробітництва місто отримало більше сотні вагонів, які й досі обслуговують вінничан та гостей міста.

Враховуючи успішність цієї співпраці, у 2011 році швейцарський партнер прийняв рішення продовжити надання безповоротної фінансової підтримки в рамках подальшої співпраці, і у 2011 році відбулось підписання другого Меморандуму про взаєморозуміння. Він дав старт проекту з енергоефективності, який включав три компоненти: модернізація системи теплопостачання трьох мікрорайонів, підвищення інституційної спроможності КП «Вінницяміськтеплоенерго» та Європейська енергетична відзнака. Загальний обсяг фінансової підтримки безповоротного гранту з боку Швейцарії становив 20,6 млн швейцарських франків, внесок Вінниці - 207,2 млн грн.

Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова пан Клод Вільд зазначив: «Щодо свого успіху проект з енергоефективності у Вінниці завдячує перш за все самому місту. Вінниця завжди мала проактивну позицію і пропонувала інновативні рішення для підвищення енергоефективності у місті».

В рамках інвестиційного компоненту проекту з енергоефективності у Вінниці

- проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону М. Шимка - Баженова із будівництвом твердопаливної котельні, що дозволило підвищити якість теплопостачання та гарячого водопостачання для мешканців більше 7 тисяч квартир;

-проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону Зулінськото - Київська із будівництвом твердопаливної котельні що дозволило підвищити якість теплопостачання та гарячого водопостачання для мешканців більше 6,5 тисяч квартир;

-запроваджено автоматизовану систему керування SCADA, яка контролює модернізовані мережі теплопостачання, ІТП та котельні, і забезпечує при цьому більш стабільне і якісне надання послуг з теплопостачання.

-завершується влаштування 141 індивідуального теплового пункту в мікрорайоні «Вишенька» та «Слов'янка», що дозволяє вивести з експлуатації 8,2 км аварійних мереж гарячого водопостачання, зменшити втрати теплоносія та підвищити якість надання послуг з гарячого водопостачання споживачам.

Загалом заходи для підвищення енергоефективності на території міста систематизовані в офіційному документі План дій зі сталого енергетичного розвитку. їхнє виконання розплановане на певні етапи. Такий комплексний підхід дозволив місту отримати вже перші результати та першими в Україні і навіть першими на теренах Східної Європи отримати Європейську енергетичну відзнаку.

Серед інших заходів в рамках співпраці зі швейцарськими партнерами біля будівлі міської ради побудували криту велопарковку та придбали велосипеди для працівників муніципалітету. Головна ідея цього компоненту полягає в тому, щоб заохочувати працівників мерії користуватись велосипедом у повсякденному житті та під час виконання своїх службових обов’язків. Наразі велосипедами на постійній основі користуються 16 управлінців, інтерес продовжує зростати.

Енергоефективні заходи у Вінниці поширюються й на заклади освіти. Окрім того, що протягом останніх років комплексно утеплюються приміщення садків та шкіл, на шкільних подвір’ях з’явились велопарковки, впроваджується роздільний збір відходів, а вчителі дедалі більше говорять зі школярами про причини і наслідки глобального потепління та інші екологічні проблеми. Формування екологічної свідомості змалку закладає сталі звички, які враховують елементи енергоефективного способу життя.

Комплексний підхід та багатогранний досвід. Вінниці в питаннях енергоефективності є корисним і для інших міст України, тож місто ділиться досвідом з іншими муніципалітетами, зокрема і щодо розробки та впровадження муніципальної енергетичної політики чи отримання Європейської енергетичної відзнаки. Така діяльність є важливою і для впровадження національної енергетичної стратегії України.

 

| Теги: Украина, Тепло, Швейцария, проект по энергоэффективности, винница, Велосипед | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Ноябрь 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 2
    Гостей: 2
    Пользователей: 0