Нещодавно у серці Будапешта, на площі Верешмарті відкрилася кондитерська, кав’ярня та шоколадна мануфактура Szamos Gourmet Haz. Новина особливо потішить любителів марципанів: вже чотири покоління сім’ї Самош виробляють ці солодощі, які є однією із «родзинок» Угорщини.
Звичайно, на відвідувачів тут чекають не тільки марципани, але й традиційні солодощі часів Австро-Угорської імперії, а в обід можна замовляти й перші та другі страви, салати та сандвічі. Кондитерська розмістилася у елегантній будівлі колишньої біржі. Її важко не помітити завдяки гербу – шоколадному дереву, у якого з кінчиків срібних гілок звисають золотисті какао-боби, що ввечері світяться.
Улюбленицею гостей, мабуть, стане марципанова Шоколадниця – копія дівчини з картини Жана-Етьєна Ліотара у натуральну величину. На її створення пішло 70 кілограмів марципанів та приблизно 800 годин роботи. Але, мабуть, найцікавіше те, що у SzamosGourmetHazможна побачити і те, як вручну готують шоколадні цукерки – чудовий подарунок до Різдва, а з січня й самим взяти участь у курсах майстрів солодкої справи.
|