Як в Україні, так і в Польщі немає Великодня без паски. Польська паска подібна до української за рецептурою, а на вигляд є дещо іншою – схожа на великий кекс. Та й називають її «Баба Вєльканоцна».
Поляки мають багато різновидів паски: з самих жовтків, приготовані на пару, пінкові, сметанкові, кремові, пухкі й важкі, зроблені з великої кількості яєць (зазвичай від 180).
Більшість, однак, робиться з 10-20 яєць. Оригінальні також паски з рожна, звані сенкачі (але це окрема традиція). Цікаво, що в Україну, коли паску виймають з печі, відразу студять, а в Польщі переважно залишають у формі.
Нижче поділимося з вами рецептом великодньої паски по-польськи.
ВЕЛИКОДНЯ ПАСКА ПО-ПОЛЬСЬКИ
інгредієнти
- 500 г борошна - 1/2 склянки вершків 18% (або жирного молока) - 1/2 склянки цукру - 1 кубик вершкового масла вершкове масло (200 г) - 12 яєчних жовтків - 60 г дріжджів - Щіпка солі - 2 склянки спирту або горілки - Сушені родзинки, підсмажена апельсинова, лимонна шкірка, горіхи тощо - Близько 1/2 ароматичної приправи до тіста (ваніль або аніс)
• СПОЧАТКУ РОБИМО РОЗЧИН: 1. Вершки або молоко підігріти до кімнатної температури, так що були трохи теплими - не гарячими. 2. Дріжджі розтерти з 1 столовою ложкою цукру до рідкого стану, залити теплими вершками, додати 100 г борошна й перемішати. Накрити чистою тканиною й залишити підніматися в теплому місці.
• ПОТІМ ДОДАЄМО ІНШІ ІНГРЕДІЄНТИ ... 3. Коли розчин виросте удвічі додати яєчні жовтки, збиті з цукром до кремової маси. Додати аромат, рештки просіяного борошна й дрібку солі. 4. Місити тісто 20-30 хвилин (можна використовувати міксер). 5. Потім додайте розтоплене і охолоджене вершкове масло, алкоголь та сушені фрукти. Замісити тісто, поки тверда, гладка і, перш за все, буде далеко від рук і миски. Якщо виходить трохи рідке, можна, звісно, підсипати ще борошна.
• І НАРЕШТІ ... 6. Беремо велику форму або два невеликих змастити маслом і посипати борошном. Заповнити на 1/3 тістом, накрити рушником і поставити в тепле місце підніматися. Розігріти духовку. 7. Коли тісто виросте вдвоє, поставити його в теплу духовку і випікати 50-60 хвилин при температурі 180 градусів.
• ... I СМАЧНОГО! :) 8. Охолоджене тісто нарізати, прикрасити фруктами і, звісно, насолоджуватися ;-)
На Великодні свята так само як Паска обов’язковими є баранчик з тіста та яйця-крашанки.
Пасхальний баранчик є символом Воскреслого Господа, а також смиренності й лагідності. Звичай ставити агнця на святковому столі ведеться з XIV ст. Раніше баранчика робили з цукру (густого цукрового розчину, залитого в форму), зараз переважно з тіста. Традиція з писанками-крашанками подібна, як в Україні.
Світським символом Великодня в Польщі є зайчик, який ходить у перший день Свят та роздає дітям подарунки (як правило, солодощі). Шоколадних зайчиків часто можна побачити у великодніх кошиках сучасних поляків поруч із традиційними баранчиками.
|