Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Суббота
27.04.2024
04:15
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2017 » Март » 29 » 7 ПРИЧИН ВІДВІДАТИ ТЕРНОПІЛЛЯ У 2017 РОЦІ
00:29
7 ПРИЧИН ВІДВІДАТИ ТЕРНОПІЛЛЯ У 2017 РОЦІ

 

Існує багато причин здійснити подорож у пошуках нових вражень та емоцій до краю відпочинку — TERNOPIL*YA. Третина усіх замків та замкових споруд України (близько 130) знаходяться на території області. Знаменитий Дністровський каньйон увійшов до фіналу 7 природних чудес України. Тернопільщина — визнана гастрономічна столиця України. У містечку Борщів щороку проводять знаменитий фестиваль Українського Борщу - “Борщ”їв”, а також не менш знаменитої борщівської вишиванки. Тернопільщина — визнаний релігійний центр України. Тут знаходяться одні з головних святинь православних — знаменита Почаївська лавра, греко-католиків — Зарваниця та католиків — Язлівець.

Причина перша. Замки

Більше третини всіх українських замків та замкових споруд зосереджені на Тернопіллі. Найкраще зберігся палацово-замковий комплекс у м. Збараж. Вражає своєю красою замкова гора Бона в Кременці. Чекають туристів замки в Бережанах, Бучачі, Золотому Потоці і Язлівці Бучацького району, Скалаті та в Токах Підволочиського району, Теребовлі, Микулинцях Теребовлянського району, Чорткові. Минулого року в області було започатковано традицію Свят Замків.

Серед архітектурних пам’яток дуже цікавими є центральна частина середньовічних Бережан та Кременця, оригінальні ратуші у Бучачі та Чорткові. палаци в Коропці Монастириського району, Білокриниці Кременецького району, мисливський палацу селі Рай Бережанського району, унікальний палацово-парковий комплекс у Вишнівці Збаразького району.

На Тернопіллі діють Національний заповідник «Замки Тернопілля», Кременецько-Почаївський та Бережанський державні історико-архітектурні заповідники, на екскурсантів чекають майже 200 пам’яток історії, археології, архітектури та містобудування національного значення.

Причина друга. Релігійні пам”ятки

Хтось може заперечити, що багато сакральних споруд є й в інших регіонах України. Але тільки у Почаєві Кременецького району на всі віки зберігся слід Божої Матері - відбиток її стопи. Тепер на цьому місці - Свято-Успенська Почаївська Лавра - одна і найбільших святинь православ'я.

З тієї ж самої причини постала й Зарваниця - гордість греко-католиків усього світу, яку нерідко називають українським Люрдом. В дні прощ до Марійського духовного комплексу в Зарваниці прибувають сотні тисяч віруючих з усього світу.

Більше 400 років тому Матір Божа явилася дітям села Язловець Бучацького району на Тернопіллі. Згодом на цьому місці заснували монастир сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії.

Причина третя. Скарби культури та науки

Тернопілля - край видатних історичних постатей, що мали значний вплив на розвиток не тільки України, а й світу.

Це засновник Запорізької Січі Дмитро Байда Вишневецький, козацький ватажок Северин Наливайко, винахідник Х-променів Іван Пулюй, один з найвідоміших фізиків XX століття Олександр Смакула. видатний режисер Лесь Курбас, славетна співачка Соломія Крушельницька. письменники Богдан Лепкий та Улас Самчук, художники Михайло Бойчук і Яків Гніздовський, кардинал Иосиф Сліпий, класики польської та єврейської літератури Юліуш Словацький і Шмуель Йосиф Агнон та багато-багато інших.

Тернопілля - край, де збереглося майже 4 тисяч пам’яток історії та культури, понад 160 пам’яток монументального мистецтва.

Причина четверта. Унікальний природно-рекреаційний потенціал

Дністровський каньйон, що сформувала одна з найкрасивіших річок у Європі та друга за величиною в Україні після Дніпра - Дністер. Його загальна протяжність - 1365 км. Але найкрасивіші береги цієї ріки - на Тернопіллі. Типовий вигляд у Дністровському каньйоні - круті скелясті або заліснені береги ( так звані «стінки» ), дика й неторкана природа, мальовничі острови. Його стіни затримують сонячне тепло, через що влітку дощів тут майже не буває, а навесні природа оживає на 2-3 тижні швидше, ніж на решті території краю.

Кременецькі гори - не такі високі як Карпати, але не менш мальовничі. На найвищій горі в урочищі Гниле озеро збудована єдина в Україні цілорічна санна траса, де організовуються міжнародні змагання. На Соколиній горі відкрито парадром...

Серед усіх Кременецьких гір найбільш відома як місце релігійного паломництва Божа гора. На її вершині б’є джерело холодної води з мінеральними солями. Вся гора вкрита численною рослинністю - ботаніки нарахували 283 види.

Медобори - край дивовижного Товтрового кряжу. Цей чудовий куточок Тернопільщини люди назвали Медоборами через густі ліси, сонячні луки й наповнені медом та росою трави.

Ландшафти Надзбруччя славляться не лише природою, але й потужним рекреаційним потенціалом, зокрема бальнеологічним. На Тернопіллі є практично всі види лікувальних вод типу “Моршин”, “Нафтуся”, “Друскінінкай”, які використовуються санаторно-лікувальними закладами області.

Причина п’ята. Печери

Тернопілля - край, де паралельно існують два світи: наземний і підземний. Підземний - світ печер. Це одне з природних див, яким пишається Тернопілля. У світі поки що не відкрито подібних великих горизонтальних гіпсових печер із специфічною будовою. Розташовані вони на глибині від 10 до 50-60 метрів під землею. В області сьогодні їх налічується більше сотні. Але, на думку вчених у центрі Європи - на Тернопіллі у XXI столітті ще можливі географічні відкриття! Мільйони років трудилася природа, щоб створити під землею унікальні порожнини, що зустрічаються лише на Тернопіллі!

Екскурсійний електрифіковані маршрути вже діють в печерах «Кришталева», що в селі Кривче. а також печері «Вертеба» Борщівського району.

Немає сумнівів, що печера «Вертеба», поблизу села Більче-Золотого, стане відомою всьому світові. Тут створено чи не перший музей у печері - музей археології, трипільської культури.

Печера «Оптимістична» (довжина розвіданих ходів 214 км) занесена в книгу рекордів Г'іннеса як найбільша в світі гіпсова та друга в світі серед звичайних печер.

Причина шоста.

Самобутні звичаї та обряди, гастрономія

Тернопільська область поєднала у собі частини трьох давніх українських етнічних земель: Галичини, Волині, Поділля.
Серед розмаїття масових народних дійств для туристів дуже цікавими є етно-фестивалі «Лемківська ватра» на Монастирищинні, «Борщівська вишиванка» у Борщеві, «Братина» на Шумщині, патріотично-меморіальний фестиваль «Дзвони Лисоні» на Бережанщині, фольклорна «Купальська феєрія» на Гусятинщині, кулінарне свято «Галицька дефіляда» у Тернополі, фестивальний автомобільний ретро-тур «Золота підкова», музичний молодіжний фестиваль «Файне місто» та інші.

Особливе значення має Горошівський фестиваль Маланки, який є вершиною зимового туристичного сезону Тернопілля. Маланка - це традиційне фольклорно-обрядове дійство, таке собі маленьке “Ріо-де-Жанейро” з українським різдвяним колоритом, яке щорічно відбувається в ніч з 13 на 14 січня, тобто на “старий” Новий рік.

Тернопілля - край унікальних гастрономічних традицій. ЗУПИ. ПЛЯЦКИ, ЛЄГУМІНИ - чекають на пошановувачів галицької кухні. Тернопільська оковита, Микулинецьке пиво, медовуха та хреновуха завжди є бажаним сувеніром для гостей нашого краю.

Причина сьома. Враження

Що в нашому житті найбільше запам'ятовується? Враження, пережиті емоції! НОВІ ЕМОЦІЇ!

Приїздіть на Тернопілля знову і знову, адже це завжди нові емоції!

.TERNOPIL’YA: new emotion
 

| Теги: тернопольщина, история, достопримечательности, Украина, отдых, этнография, Туризм | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Март 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0