Станислав Власенко
Главная | | Регистрация | Вход
Вторник
07.05.2024
01:18
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2022 » Июнь » 24 » КУДИ ПОЇХАТИ НЕПОДАЛІК ОДЕСИ
02:11
КУДИ ПОЇХАТИ НЕПОДАЛІК ОДЕСИ

Подорожувати Одещиною – це дізнаватися про культуру не лише української Бессарабії, але й болгарського, молдавського та румунського народів.

Це куштувати традиційні страви, смакувати сирами регіонального виробництва та запивати вином з місцевих виноградників. Це екскурс в історію декількох релігій завдяки різновиду храмів. Це відпочивати на березі Чорного моря, купатися в теплих лиманах, дивитися на птахів посеред Дунаю і Дністра та насолоджуватися рельєфною береговою лінією. 

Пропонуємо маршрути Одещиною для відпочинку, гастрономічного туризму та культурних відкриттів.

Стара Некрасівка – Ізмаїл – Криничне – Оксамитне – Болград – Табаки 

Село Стара Некрасівка має об’єкт світової спадщини ЮНЕСКО. Цікаво, що це не парк, не замок або інша історична будівля, а пам’ятник, присвячений дузі Струве.

Це результат роботи вчених-геодезистів XIX століття. Група науковців на чолі з Фрідріхом Струве вимірювали дугу меридіана, яка становила 2820 км. Найпівнічніша точка – місто Хаммерфест, Норвегія. Найпівденніша – село Стара Некрасівка.

Учені намагалися довести еліпсоїдну форму Землі. Взяли одну з широт, розподілили її на трикутники і в головах цих трикутників робили заміри. Дві крайні точки дуги відмічені пам’ятниками.

Неподалік селища, на лівому березі Дунаю розташоване місто Ізмаїл. Цікаво, що на протилежному березі річки видніється румунське містечко Плауру.

Ізмаїл, як і більшість міст регіону, за свою історію пережив панування Молдавського князівства, Османської та Російської імперій і Румунії.

Під час турецького панування у 16 столітті в місті звели фортецю на схилах Дунаю. Проте за умовами Паризького договору 1856 року фортецю підірвали. До наших днів збереглися лише частина підпірної стінки, земляні вали та оборонний рів. 

Вхід на територію колишньої фортеці – брама зруйнованого Румунського кладовища 19 століття. 

Разом з фортецею у 16 столітті побудували Малу мечеть. За російського панування її перебудували у Хрестовоздвиженську церкву. Проте у 1973 році будівлю відновили та відкрили там діораму "Штурм фортеці", присвяченій подіям 1790 року – взяттям армією Олександра Суворова фортечних укріплень.

Серед інших цікавих локацій міста:

Свято-Покровський собор з колонадами;

Набережна та річковий вокзал;

Свято-Миколаївська церква;

Храм Святих Жон-Мироносиць.

Місто доглянуте. Має багато пам’ятників та вулиць XIX століття. Особливо раджу прогулятися територією від Морського вокзалу до ринку.

У селищі Криничне розташована ще одна сімейна виноробня ексміністра енергетики Івана Плачкова – "Колоніст".

Гарна територія з виноградниками та смачна дегустація. Раз на день проводять екскурсії, тому слід зателефонувати та дізнатися про це заздалегідь. Окрім вина вони також виготовляють бальзамічний оцет, косметичні олії (трояндові та з виноградними кісточками), олію на виноградних кісточках, приправи та косметичні засоби (мила та шампуні на виноградних кісточках).

Криничне – болгарське поселення, куди втікали християни від Османської імперії. Місцеві спілкуються між собою болгарською мовою. 

Наступна гастрономічна зупинка – виноробня Winehall Villa Tinta в селищі Оксамитне неподалік найбільшого природного озера в Україні – Ялпугу. На території виноробні проводять дегустаційні екскурсії з вином та традиційними бессарабськими та болгарськими стравами.

Місто Болград – центр болгарського переселення 1821 року. Саме тому там працюють ресторани та кафе з традиційною болгарською їжею. 

Серед цікавих пам’яток міста:

Спасо-Преображенський собор;

Митрофанівська церква або мавзолей генерала Івана Інзова;

Усипальниця Караманевих;

Миколаївська церква;

Колишня гімназія Кирила і Мефодія;

Парк ім. Олександра Пушкіна. Адже поет перебував у засланні в Болграді.

У місті працює виробництво "Балканські Ястія", де виробляють делікатеси з в’яленого м’яса. Проте родзинка цього закладу – оригінальна подача класичних болгарських та балканських страв з танцями та піснями.

Остання, але не менш смачна зупинка – селище Табаки, яке славиться виробництвом сиру "Щедра околиця". Там проводять екскурсії з дегустацією продукції: сирів, сирних цукерок та мішечків. 

У цьому маршруті можна відчути Одещину на смак.

| Теги: Одесса, путешествие, Измаил, Болград, дуга Струве, Табаки, храм | Рейтинг: 0.0/0
Форма входа
RSS

Подписка на новости от Станислава Власенко по Email

Поиск
Календарь
«  Июнь 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архив записей
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Статистика

    Онлайн всего: 1
    Гостей: 1
    Пользователей: 0